DMDC är nödvändigtvis inte ACDC

Lagom till lördagsfestligheterna fick jag en fråga om Velcorin. Vad är det, är det är farligt? Tja, i grund och botten är det farligt, bara en sådan sak som att alla som nyttjar produkten i sin verksamhet måste genomgå en speciell utbildning bland annat därför att man måste använda sig av en mycket exakt doserare. Lyckas den biten (doseringen) är det så väl ordnat att Velcorin – eller DMDC, som är det egentliga namnet (Velcorin är varumärket), dimethyldicarbonate (heter det nog ungefär på svenska) – bryts ner till koldioxid och metanol (vars effekt motverkas av vinets etanol) när det väl tillsatts vinet.

Okej, varför tillsätter man alls sådant här, om det nu faktiskt inte är helt ofarligt. Ja, det kan man fråga sig, men det har, förstås, en önskad effekt (se nedan) och minskar behovet av andra oönskade tillsatser som svavel. Dessutom, och det är mycket viktigt att komma ihåg: det är en fullt legal produkt som används i livsmedelsindustrin sedan 20 år och på den tiden har, veterligt, någon olycka aldrig inträffat.

Velcorin är verksamt mot efterjäsning – både verklig efterjäsning och ”efterjäsning” – i söta till inte helt torra viner (samt juicer, sportdrycker m m) genom sin förmåga att eliminera såväl jäst som bakterier och mögel. Det kan också användas för att förbättra viner som angripits av Brettanomyces och, som nämnts, leder en behandling till minskat behov av andra produkter som svavel och filtreringar. Företaget bakom produkten säger i sin reklam något som låter väldigt bra i många producenters öron: ”användandet av vår i grunden giftiga (nej, det där med ’i grunden giftiga’ lade jag till för att inte låta köpt) minskar avsevärt tiden då vinet är buteljsjukt, vilket minskar behovet av lagring före lanseringen” (och tid och lager är pengar i de här sammanhangen ska ni veta).

Om någon av er vill ha en doseringsmaskin och lite Velcorin i julklapp, kan jag berätta att ni får en doseringsmaskin för mindre än en halv miljon svenska kronor. Och kanske blir det ändå billigare under mellandagsrean.

4 svar på ”DMDC är nödvändigtvis inte ACDC

  1. Ser att du inte får så många svar. Men jämför man med andra bloggar – typ vinklubben och finewines – är det något du ska vara jävligt glad för.

  2. Ser att du inte får så många svar. Men jämför man med andra bloggar – typ vinklubben och finewines – är det något du ska vara jävligt glad för.

  3. Haha, kanske det, men jag tror att de få kommentarerna dels beror på att vinifierat.se inte är förstahandsvalet för den som söker en typisk vinblogg, dels att det kanske inte är så många läsare (jag måste fråga min blog manager – hörde Blondibella nämna att hon både har blog manager och blog gudvetva – om detta).

  4. Haha, kanske det, men jag tror att de få kommentarerna dels beror på att vinifierat.se inte är förstahandsvalet för den som söker en typisk vinblogg, dels att det kanske inte är så många läsare (jag måste fråga min blog manager – hörde Blondibella nämna att hon både har blog manager och blog gudvetva – om detta).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *