Pesticider i vin

Sprutar bäst som sprutar minst. Här en artikel jag skrev förra året. Det begränsade utrymmet för artikeln föranledde en läsare att höra av sig om sådant han tyckte var oklart, efter artikeln följer hans frågor och mina svar, vilket gör texten mer komplett.

38 svar på ”Pesticider i vin

 1. Hej Lars
  Jag har några frågor om besprutning.
  I norra Toscana besprutar man hårt med ”blått vatten”. Vilka druvor/stockar och ympningar borde man välja för att slippa bespruta?
  Kontakta mig gärna. mvh
  Johan

 2. Hej Lars
  Jag har några frågor om besprutning.
  I norra Toscana besprutar man hårt med ”blått vatten”. Vilka druvor/stockar och ympningar borde man välja för att slippa bespruta?
  Kontakta mig gärna. mvh
  Johan

 3. Hej Johan, ”blått vatten” är högst sannolikt bordeauxvätska? Vill man spruta så lite ska man framförallt välja rätt odlingsplats (torrt, blåsdigt, långt från andra odlingar…)och gallra rejält, men det finns speciellt framtagna nya sorter samt kloner som skapats med hänsyn till tåligheten mot olika angrepp, det är dock ett så omfattande område att utrymmet här inte räcker till för ett uttömmande svar.

 4. Hej Johan, ”blått vatten” är högst sannolikt bordeauxvätska? Vill man spruta så lite ska man framförallt välja rätt odlingsplats (torrt, blåsdigt, långt från andra odlingar…)och gallra rejält, men det finns speciellt framtagna nya sorter samt kloner som skapats med hänsyn till tåligheten mot olika angrepp, det är dock ett så omfattande område att utrymmet här inte räcker till för ett uttömmande svar.

 5. Jag har läst dina vinböcker med stort intresse. Vi har en Gammal vingård i norra Toscana kallat Lunigiana. Det regnar tyvärr en hel del på vintern. Marken har styckats av till andra vinbönder för länge sedan, men funderar på att köpa tillbaka den. Stockarna på marken runt vårt hus är tyvärr borttagna sedan några år tillbaka (utom 5 stockar som står utanför vår ”cantina”.

  Jag undrar vad för typ av druvor och stockar som man bör välja och plantera på den gamla marken. De lokala vinbönderna runt omkring har gamla sorter som i och för sig ger bra vin men dels lagrar de bara ett år och dels så besprutar de otroligt mycket.

  Marken är svagt terrasserad i nordlig riktning, ca 4000 kvm. Det finns också en plan yta nedanför.

 6. Jag har läst dina vinböcker med stort intresse. Vi har en Gammal vingård i norra Toscana kallat Lunigiana. Det regnar tyvärr en hel del på vintern. Marken har styckats av till andra vinbönder för länge sedan, men funderar på att köpa tillbaka den. Stockarna på marken runt vårt hus är tyvärr borttagna sedan några år tillbaka (utom 5 stockar som står utanför vår ”cantina”.

  Jag undrar vad för typ av druvor och stockar som man bör välja och plantera på den gamla marken. De lokala vinbönderna runt omkring har gamla sorter som i och för sig ger bra vin men dels lagrar de bara ett år och dels så besprutar de otroligt mycket.

  Marken är svagt terrasserad i nordlig riktning, ca 4000 kvm. Det finns också en plan yta nedanför.

 7. För att kunna svara professionellt på din fråga måste jag veta betydligt mer: klimatet i detalj oich jag menar verkligen i detalj (året runt inkl vindförhållanden), jordmånen (analys), berggrunden, ev vattendrag/samlingar under markytan, mer om lutning oxch exponering… Och vad är ditt mål med planteringen, vad vill du göra för vin… Ett generellt råd är att du ska plantera något du vill se som vin (vitt eller rött) eller omvänt: du planterar det som ger det vinet du vill göra. Självklart är du sedan begränsad av dina unika förutsättningar och då skulle jag, om det är en liten hobbyodling, ta kontakt med en bra och välrenommerad firma som säljer stockar i ditt område. De kan ge dig råd om vilka sorter som kan passa dina idéer och vad som fungerar i ditt område. Vill du sedan arbeta med minimal besprutning handlar det, som jag tidigare nämnt, om mycket manuellt arbete och där är det upp till dig vilken tid du har att lägga på detta. Tips på hur du går till väga med en så ”besprutningsfri” tillvaro som möjligt kan du säkert få av lokala ekologiska odlare som kanske också kan komma och ”titta till” dig under något år.

 8. För att kunna svara professionellt på din fråga måste jag veta betydligt mer: klimatet i detalj oich jag menar verkligen i detalj (året runt inkl vindförhållanden), jordmånen (analys), berggrunden, ev vattendrag/samlingar under markytan, mer om lutning oxch exponering… Och vad är ditt mål med planteringen, vad vill du göra för vin… Ett generellt råd är att du ska plantera något du vill se som vin (vitt eller rött) eller omvänt: du planterar det som ger det vinet du vill göra. Självklart är du sedan begränsad av dina unika förutsättningar och då skulle jag, om det är en liten hobbyodling, ta kontakt med en bra och välrenommerad firma som säljer stockar i ditt område. De kan ge dig råd om vilka sorter som kan passa dina idéer och vad som fungerar i ditt område. Vill du sedan arbeta med minimal besprutning handlar det, som jag tidigare nämnt, om mycket manuellt arbete och där är det upp till dig vilken tid du har att lägga på detta. Tips på hur du går till väga med en så ”besprutningsfri” tillvaro som möjligt kan du säkert få av lokala ekologiska odlare som kanske också kan komma och ”titta till” dig under något år.

 9. De flesta odlare har kvar sina gamla stockar från sina fäder och vet inte riktigt vad det är. Det finns några odlare i närheten som har preparerat ny mark och satt nytt och det ser mycket bra ut. Mitt största problem är väl språket. Engelska är inte så gångbart i den här landsändan. Klimatet exakt är svårt att förklara men jag kan försöka:
  Höjd över havet är ca 250 meter, från juni till sept är det ca 30 grader på dagen och 15-20 på natten. Ingen nederbörd. Ofta är det fint väder och varmt till mitten av november. Då blir det kallare och regnar ganska ofta. I januari kan det blir minusgrader några dagar. I februari börjar temperaturen stiga igen till 15 grader på dagen osv.
  Det är bra solexponering på den aktuella marken, den ligger på en ås i öst västlig rikting, men den sluttar åt norr och öster. Marken är terraserad, höjdskilnaden är inte så stor, 10 meter kanske.
  Det finns vatten drag runt om, både en större å med fatten året runt och några bäckar som inte porlar så mycket på sommaren. Jorden vet vi inte så mycket om mer än att den är brunsvart och verkar bördig. De odlar mycket grönsaker, oliver, fikon mm i samma jord.
  Vår plan är att sätta någon nu om något år, sköta men kanske inte tillverka vin i början, för att om kanske 15-20 år flytta neroch ha bra stockar för att tillverka bra vin för husbehov och för vänner. Verkar den planen galen?
  mvh
  Johan

 10. De flesta odlare har kvar sina gamla stockar från sina fäder och vet inte riktigt vad det är. Det finns några odlare i närheten som har preparerat ny mark och satt nytt och det ser mycket bra ut. Mitt största problem är väl språket. Engelska är inte så gångbart i den här landsändan. Klimatet exakt är svårt att förklara men jag kan försöka:
  Höjd över havet är ca 250 meter, från juni till sept är det ca 30 grader på dagen och 15-20 på natten. Ingen nederbörd. Ofta är det fint väder och varmt till mitten av november. Då blir det kallare och regnar ganska ofta. I januari kan det blir minusgrader några dagar. I februari börjar temperaturen stiga igen till 15 grader på dagen osv.
  Det är bra solexponering på den aktuella marken, den ligger på en ås i öst västlig rikting, men den sluttar åt norr och öster. Marken är terraserad, höjdskilnaden är inte så stor, 10 meter kanske.
  Det finns vatten drag runt om, både en större å med fatten året runt och några bäckar som inte porlar så mycket på sommaren. Jorden vet vi inte så mycket om mer än att den är brunsvart och verkar bördig. De odlar mycket grönsaker, oliver, fikon mm i samma jord.
  Vår plan är att sätta någon nu om något år, sköta men kanske inte tillverka vin i början, för att om kanske 15-20 år flytta neroch ha bra stockar för att tillverka bra vin för husbehov och för vänner. Verkar den planen galen?
  mvh
  Johan

 11. Nejdå, planen är inte galen alls, bra att ni planerar i tid och på lång sikt. Rent spontant och utan att ha tillräckligt med info skulle jag säga att du inte ska satsa på friska vitviner, typ Riesling, utan antingen på vitt som Semillon (kanske med en lite skvätt Sauvignon blanc, typ 5 %), eller rött som Syrah. Månne låter Syrah lite fantasilöst men de förutsättningar du ger vid handen säger att Syrah skulle fungera bra (du kan, om du köper till mer mark, komplettera den med något mer spännande på sikt). Om jag förstått saken rätt är det mycket torrt och i så fall ska du ta en rot som passar för torrt klimat (korsning V. rupestris och V.brelandieri). Det låter också som att du ska plantera med relativt hög densitet, inte under 4000 stockar/ha och gärna så mycket som 6000 stockar/ha. Bry dig mindre om väderstreck än naturens egen form när du planterar och tänk praktiskt, du ska kunna både köra traktor och gå och arbeta mellan raderna.

 12. Nejdå, planen är inte galen alls, bra att ni planerar i tid och på lång sikt. Rent spontant och utan att ha tillräckligt med info skulle jag säga att du inte ska satsa på friska vitviner, typ Riesling, utan antingen på vitt som Semillon (kanske med en lite skvätt Sauvignon blanc, typ 5 %), eller rött som Syrah. Månne låter Syrah lite fantasilöst men de förutsättningar du ger vid handen säger att Syrah skulle fungera bra (du kan, om du köper till mer mark, komplettera den med något mer spännande på sikt). Om jag förstått saken rätt är det mycket torrt och i så fall ska du ta en rot som passar för torrt klimat (korsning V. rupestris och V.brelandieri). Det låter också som att du ska plantera med relativt hög densitet, inte under 4000 stockar/ha och gärna så mycket som 6000 stockar/ha. Bry dig mindre om väderstreck än naturens egen form när du planterar och tänk praktiskt, du ska kunna både köra traktor och gå och arbeta mellan raderna.

 13. Syrah har jag faktiskt själv funderat på. Vi gillar Shiraz-viner från Perth bland annat. Visste inte om det fungerade i Toskana. Semillion verkar mycket intressant. Kan man göra både torra och söta av Semillion? Frun gillar vita torra till tex fisk, jag gillar söta till efterrätten. (Personlig favorit är Moscatel från Andalusien, lite udda kanske). I påsk ska vi åka ner till gården och då ska jag försöka kolla med lokalbefolkningen.
  Hur håller man rent mellan raderna har jag alltid undrat. Det växer enormt mycket gräs och sly.

 14. Syrah har jag faktiskt själv funderat på. Vi gillar Shiraz-viner från Perth bland annat. Visste inte om det fungerade i Toskana. Semillion verkar mycket intressant. Kan man göra både torra och söta av Semillion? Frun gillar vita torra till tex fisk, jag gillar söta till efterrätten. (Personlig favorit är Moscatel från Andalusien, lite udda kanske). I påsk ska vi åka ner till gården och då ska jag försöka kolla med lokalbefolkningen.
  Hur håller man rent mellan raderna har jag alltid undrat. Det växer enormt mycket gräs och sly.

 15. Syrah bör gå utmärk. Semillon i dina trakter är i första hand för torrt vin. Muscat finns i olika varianter och någon går alltid där du är, men det brukar vara så billigt att köpa Muscatvin att det inte finns något skäl att odla själv. Mellan raderna: låt gräset växa och klipp det med jämna mellanrum eller plöj bort ogräset (ett tredje alternativet är att spruta, men det uppfattar jag att du inte vill göra). Man kan också, med maskin, bränna ner ogräset. Jag tycker du ska låta gräset växa och klippa det.

 16. Syrah bör gå utmärk. Semillon i dina trakter är i första hand för torrt vin. Muscat finns i olika varianter och någon går alltid där du är, men det brukar vara så billigt att köpa Muscatvin att det inte finns något skäl att odla själv. Mellan raderna: låt gräset växa och klipp det med jämna mellanrum eller plöj bort ogräset (ett tredje alternativet är att spruta, men det uppfattar jag att du inte vill göra). Man kan också, med maskin, bränna ner ogräset. Jag tycker du ska låta gräset växa och klippa det.

 17. När du säger ”något mer spännande” vad menar du då? Pinot noir eller något mer lokalt? Annars verkar de använda mycket Merlot där nere.
  Rotkorsningen du föreslog, är den både för Semillion och Syrah?
  I övrigt är jag lite oroligt för vädret. Åren -07, -08 och -09 har haft extremt regniga vintermånader. Lokalbefolnkningen har aldrig varit med om något liknande. Jag hoppas att det är en släng av La niña eller något övergående. Det blir väl inga bra viner om det regnar för mycket.

 18. När du säger ”något mer spännande” vad menar du då? Pinot noir eller något mer lokalt? Annars verkar de använda mycket Merlot där nere.
  Rotkorsningen du föreslog, är den både för Semillion och Syrah?
  I övrigt är jag lite oroligt för vädret. Åren -07, -08 och -09 har haft extremt regniga vintermånader. Lokalbefolnkningen har aldrig varit med om något liknande. Jag hoppas att det är en släng av La niña eller något övergående. Det blir väl inga bra viner om det regnar för mycket.

 19. Vintervädret är mindre viktigt än övriga året och det är ok att det regnar, blåser och snöar (undvik däremot att beskära när det regnar eller är mycket hög luftfuktighet, det främjar eutypiose). Avseende vädret så har Toskana och mina hemtrakter, Provence, haft ungefär samma förhållanden under de drygt 20 åren jag bott här. De senaste vintrarna är ”avvikande” såtillvida att det varit mycket nederbörd. Som tur är, för före det var det otroligt torrt på gränsen till en problemsituation (även för vinodlingarna). jag tror att detta ingår i en naturlig cykel. Även vintrarna 86 – 88 var mycket nederbördsrika. Räkna också med en nederbördsrik sommar på tio. Senaste åren har även våren varit nederbördsrik och sannolikt skälet till att dina grannar sprutat ås mycket (mjöldagg).
  Ja, rotkorsningen fungerar både på Sémillon och Syrah.
  Tja, varför inte Merlot, men hitta då en klon som ger mycket frukt och mognar ganska tidigt. Säkra kort är Cabernet sauvignon, eller Cabernet Franc. Cab s fungerar bra ihop med Syrah f ö.

 20. Vintervädret är mindre viktigt än övriga året och det är ok att det regnar, blåser och snöar (undvik däremot att beskära när det regnar eller är mycket hög luftfuktighet, det främjar eutypiose). Avseende vädret så har Toskana och mina hemtrakter, Provence, haft ungefär samma förhållanden under de drygt 20 åren jag bott här. De senaste vintrarna är ”avvikande” såtillvida att det varit mycket nederbörd. Som tur är, för före det var det otroligt torrt på gränsen till en problemsituation (även för vinodlingarna). jag tror att detta ingår i en naturlig cykel. Även vintrarna 86 – 88 var mycket nederbördsrika. Räkna också med en nederbördsrik sommar på tio. Senaste åren har även våren varit nederbördsrik och sannolikt skälet till att dina grannar sprutat ås mycket (mjöldagg).
  Ja, rotkorsningen fungerar både på Sémillon och Syrah.
  Tja, varför inte Merlot, men hitta då en klon som ger mycket frukt och mognar ganska tidigt. Säkra kort är Cabernet sauvignon, eller Cabernet Franc. Cab s fungerar bra ihop med Syrah f ö.

 21. Hej igen
  Nu har jag provat lite olika kombinationer. Semillon och SB är underbart citrusfruktigt och fräscht. Vi har provat Tentalion, Bengan de Vieux och St Hallet (ursäkta stavningen). Syrah och CabS funkar också bra. Vi har provat Vina Falerina, Chateau Ksara från Libanon och grekiska Atelier. Jag kan få lite huvudvärk av den blandningen. Vad beror det på? Är det strävheten eller taninerna?
  En annan fråga: Vad bör man betala för 3000 kvm gammal vinmark. Inga stockar finns ju kvar just nu. Vissa säger 10 000 Euro men säljaren säger 30 000 Euro.

 22. Hej igen
  Nu har jag provat lite olika kombinationer. Semillon och SB är underbart citrusfruktigt och fräscht. Vi har provat Tentalion, Bengan de Vieux och St Hallet (ursäkta stavningen). Syrah och CabS funkar också bra. Vi har provat Vina Falerina, Chateau Ksara från Libanon och grekiska Atelier. Jag kan få lite huvudvärk av den blandningen. Vad beror det på? Är det strävheten eller taninerna?
  En annan fråga: Vad bör man betala för 3000 kvm gammal vinmark. Inga stockar finns ju kvar just nu. Vissa säger 10 000 Euro men säljaren säger 30 000 Euro.

 23. Hej, markpriset avgörs av den lokala marknaden, såväl 10.000 som 30.000 € kan vara rimligt. Vet inte varför du fick huvudvärk av Syrah och Cabernet. Såvida det inte har med mängden att göra är det sannolikt en tillfällighet eftersom vinerna hade så olika ursprung.

 24. Hej, markpriset avgörs av den lokala marknaden, såväl 10.000 som 30.000 € kan vara rimligt. Vet inte varför du fick huvudvärk av Syrah och Cabernet. Såvida det inte har med mängden att göra är det sannolikt en tillfällighet eftersom vinerna hade så olika ursprung.

 25. Hej igen
  Nu har vi varit och förhandlat om priser mm. Mycket intressant, vi blev bjudna på vin från marken från tidigare skördar, stockarna är ju uppdragna sedan 2 åt tillbaka, och påskkaka. En sak som kom upp var ”tillstånd för återplantering”. Säljaren hävdar att i priset ingår ett tillstånd för återplantering värt 5000 Euro. Säljaren kunde tänka sig att sälja marken utan detta tillstånd för 5000 Euro mindre och att de då kan sälja det tillståndet vidare på öppna marknaden. Det skulle betyda att vi inte får plantera på x år. Har du kolla på detta? Vad gäller tror du. mvh
  Johan

 26. Hej, mitt tips är att du aldrig får återplantera på marken om du säljer planteringsrätten. Du kan förstås alltid köpa en ny rätt med tiden, men det verkar betydligt enklare att ha rätten med sig från start så vet du säkert att du en dag kan plantera – håll dock koll på eventuellt sista datum för plantering så inte planteringsrätten går ut utan att du vet om det.

 27. Svårt det här. Jag tyckte att de sa något om att återplanteringsrätten går ut om 8 år. Men vad kan hända om man planerar ändå, utan att köpa rätten? Både före eller efter 8 år? Kan det ha att göra med vilka druvor man planterar?

 28. Du kan säkert plantera, men du får inte göra kommersiellt vin av druvorna Det är mångas dröm att ha några stockar vin och en egen liten produktion. Jag tror att det är viktigt att man tidigt bestämmer sig för om det ska vara en hobbygrej som ger hushållet max ett par hundra flaskor per år eller om man vill ta steget upp till ”garagenivån”, d v s göra det lite mer professionellt och med högre ambitioner både vad avser volym och kvalitet och med ett kommersiellt vin som mål. Väljer du det förstnämnda kan du mest göra som du vill, väljer du det sista måste du satsa mer medvetet och då gäller i det här fallet att köpa marken med odlingsrätten och att plantera om i tid.

 29. Hej igen. Vi pratade om vädret för ett tag sedan. Du sa att vi ska räkna med en nederbördsrik sommar var tionde år. Är detta en sådan? Det har regnat en hel del i Toscana i sommar. Speciellt i augusti och september verkar det som. Det är väl inte bra för vinerna?
  Jag såg ett program om klimatforskning och det verkar gå en jetström från Atlanten över Spanien och Frankrike bort över norra Italien och vidare öster ut. Är det här en permanent klimatförändring vi ser?

 30. Hej, nu ställer du frågor som vida övergår min kompetens. Generellt tror jag dock att det är svårt att i nuet säga vad som är klimatförändring och vad som inte är det, lättare är att se det historiskt – i alla fall om man vill vara helt säker. Dock, om regniga somrar: de senaste tre åren i södra Frankrike, och tror jag också Toskana, har varit ovanligt nederbördsrika och du har helt rätt i att mycket regn i augusti och september inte är idealiskt för vinbonden.

 31. Nu är vi tillbaka från Toscana. Vi provade att för första gången göra vin av våra druvor. Det visade sig både vara blå (förmodligen Merlot) och vita. Vi visste inte riktigt hur vi skulle gå till väga med den blandningen så vi repade av alla druvor, sorterade bort omogna och ruttna och hällde i allt i samma kar. Jag krossade medelst trampmetoden (”old system” sa toscanarna).
  Du skriver i dina böcker att man egentligen inte ska låta vita druvskal mm ligga med som med rött vin, men vi gjorde det iallafall. Vi hade ingen press.
  Det blev 25 liter ca. Men sen hände ingenting!!
  Efter några dar frågade jag en man i byn vad som var fel. Han lånade ut en jästank i glasfiber (plast var tydligen inget bra) och sa att vi skulle lägga en filt över och stänga fönstren till vinkällaren. Sagt och gjort, nästa dag började ett lock av skal bildas over karet och det började lukta jäst och vin. Efter 5 dar tappade vi över på damenjager med dropprör. Det blev ca 15 liter. Musten smakade mycket bra och var rosefärgad. Kul!
  Var det rätt så långt? Vad gör vi nu, vi är ju inte där?
  Vår vän i byn lovade att titta till jäsningen och hälla parafinolja på ytan när det har slutat bubbla. Hur ska vi rädda detta första försök och få ut bästa möjliga av situationen?

 32. Wow, parafinolja, minsann! Hm, annars, när vinet jäst klart alkoholiskt och malolaktiskt, är det en god idé att svavla det lite och sedan ”förpacka” det sa det är skyddat fran luft (ursäkta inga a, skriver pa lanad dator Münchens flygplats). Men, visst, parafinolja skyddar ocksa fran oxidation – dock bör du tillsätta lat säga 2 mg/liter svavel när vinet är klart. Avseende de vita skalen är de ok att ha med, men när man gör vitt vin brukar man sällan eller aldrig lata dem vara med. Skälet till att grannens tank fungerade bättre var förmodligen att det fanns jästrester i det, medan du försökte jäsa utan jäst. Du är ute pa en slak linja och jag önskar dig lycka till av hela hjärtat!

 33. Om en månad ska vi ner och kontrollera vinet. Lokalbefolkningen är nyfikna på svenskarnas experiment. Förhoppningsvis har vinet separerat sig självt och bottensatsen sjunkit till botten. Vad gör jag nu? Tappar försiktigt med hävert över till en ny damejang? Hur klarar jag nu vinet mera? Ägg? Hur gör man då? Kemikalier? Vi har bara en vecka på oss innan vi tappar på flaska.

 34. Bra idé att försiktigt tappa över till ny damejang. Om du tidigare tillsatt svavel bör du innan du flyttar vinet dofta på det. Känner du en lätt doft att ruttna ägg ska du ge vinet lite luft i samband med att du flyttar det. När du flyttat vinet är det bra om du tillsätter lite svavel – oavsett om du luftat eller inte, såvida du inte vill arbeta svavelfritt, vilket kommer att ge dig ett måhända mer originellt vin men lika gärna ett vin som du inte kommer att vilja dricka (jag rekommenderar dig alltså att tillsätta en liten mängd svavel). Några andra kemikalier behöver du inte tillsätta. Rimligtvis är ditt vin klart (i betydelsen klarat) efter vintern. Behöver det klaras mer låter du det bara stå svalt ytterligare en tid. Det är ovanligt att den som har tid på sig behöver provocera fram en klarningsprocess.

 35. Perfekt, skönt att inte behöva experimentera med mer kemikalier.
  Då tappar vi upp och håller tummarna.
  En designer med Italiensk anknytning har tagit fram etiketter. Kan inte lägga in bilden här dock

 36. Nu har det skett. Det blev 20 flaskor ljusrosa, kristallklart, friskt och gott vin. Det är som ett vitt ”vino de montagna”. Rustikt men gott. Inga konstiga bismaker eller otrevligheter. Vi kasserade det som blev grumligt. Förvånansvär gott faktiskt. Vi fick beröm av angränsande vinbönder också. I ärlighetens namn så tycker vi att vårt är bättre än flera av grannarnas vita. Vad gör vi nu?
  Planerar nästa år? Vi träffade en man som ska hjälpa oss att plantera mer.

 37. Grattis! Ja, då är det väl bara att köra på och försöka göra ett ändå bättre vin i år… Fungerar allt bra är det säkert också en god idé att plantera lite mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *