Väder & vin på Sicilien

Från Sicilien kan jag rapportera att det varit en blåsig och nederbördsrik vinter, att våren kom dit så sent som för några dagar sedan, att det blåste en tilltagande Sirocco i början av veckan och att blendningsarbetet förflöt väl. Tittade dels på en Syrah-box som Systembolaget efterfrågar, dels de blend som jag sedan tidigare gör hos Firriato i Trapani; en ny årgång Zeta Merlot-Cabernet kommer om några månader och det samma gäller för Santagostino Nero d´Avola-Syrah och Santagostino Cataratto-Chardonnay. Det sistnämnda är årgång 2009 och det var, åtminstone hos Firriato, ett ritigt bra år för de vita druvorna. Avseende de blå uppfattar jag variationerna mellan de senaste årgångarna som små. I den mån vinerna skiljer sig från varandra beror det snarast på skördetillfälle och – uttag. Senare skörd ger mer kraft och syltighet, tidigare skörd mer stramhet och kryddighet. Vad som är bäst beror på vilket vin man vill åstadkomma och, förstås, hur pass skickligt och medvetet producenten utför sitt hantverk.

Trattoria al Solito Posto– bra krog i Trapani, missa inte deras antipasti (via Orlandini, 30, tel 0923 24545)
Ytterligare ett sicilianskt påskvin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *