Paul Chaat Smith & His Indians

Lästips i sommar för den som inte bara vill läsa deckare dag ut och dag in: Paul Chaat Smith – Everything you know about Indians is wrong ( University of Minnesota Press). Chaat Smith är kurator vid National Museum of the American Indian of the Smithsonian Institution i Washington, D.C., och här har han samlat ett flertal kortare texter, som både är lärorika och kul. Den som gör sig omaket att skaffa den här boken får veta sanningen om Geronimos Cadillac, Black Elk Speaks, Seattles tal och mycket, mycket annat.

Musiktips

7 svar på ”Paul Chaat Smith & His Indians

  1. Har du några vinlästips för sommaren?(förutom Vintillverkningens ABC som jag redan har läst). Jag söker böcker om vintillverkning och hur man kommer igång. //Johan

  2. Prova gärna min egen ”Odla och tillverka vin” (Pagina), som utkom i reviderad upplaga förra året. Betydligt torrare än ABC, men mer fakta och s a s skriven för den som är nivån över ABC. Laruri Pappinen (Gute Vin, Gotland) har skrivit flera kapitel om odling i Sverige (och om hur man kommer igång där). Kan ge dig fler tips på faktaböcker men behöver veta om det är ok med böcker på t ex engelska eller franska?

  3. Den ska jag absolut köpa, finns den på Bokus? Min franska är lite rostig kan man lugnt säga, 6 års slit i skolan gav ingen utdelning alls, men engelska går bra. Jag har köpt några engelska på Amazon men oftast är det amerikanska hemtillverkare. Jag är ju mest intresserad av hur jag ska gå till väga i Italien. Jag tror att jag har ganska bra koll på hur jag ska börja odla och plocka druvorna men hur gör man sen rent praktiskt. Krossning, jäsning, pressning, jäsning igen, klarning, lagring etc. Vilken utrustning behövs för en liten gård med tankar,skruvpress, kärl, ekfat, klarning, tider för varje moment etc.

  4. Ska finnas på Bokus. Börja med Odla och tillverka vin, jag tror du får en bra bas genom den. Hör av dig sedan så kan jag ge dig fördjupningstips inom de områdrena som du vill veta mer om, även om jag mest är hemma i den franska litteraturen.

  5. Nu har jag fått den och konstaterar att nu har jag två av samma sort. Den som jag först köpte ligger oläst i Italien. Den handlar mycket om Svergie vill jag minnas. Klarar jag mig med den tror du?

  6. Jo, det handlar en hel del om Sverige, men det mesta är om vintillverkning i allmänhet och jag tror att det är en bra bas för dig. Läs den och fundera på vad du därefter vill veta mer om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *