Vin, kaffe & choklad

På tal om konkurrensutsatt kaffe: har ni också fått er serverade historier om unika kaffe-luktande kloner av Pinotage och om speciella delar av vingården, ”blocs”, som skänker vinerna en doft och smak av choklad? Utmärkta koncept, tycker jag. Och, förstås, lögnaktiga. Vilket inte hindrar att man kan tycka om vinerna. Eller inte. Hur som så är det ingen match att göra sådana här viner: vinvärldens muzak. Här får ni, kära vinifieratläsare, ett par gratisrecept:

Kaffevin: 1. Tag en must eller ett vin med den koncentration som priset kräver. 2. (Jäs och) Tillsätt ekstavar av typen ”high mocca”. 3. Låt dra. 4. Klart.

Chokladvin: 1. Tag en must eller ett vin med den koncentration som priset kräver. 2. (Jäs och) Tillsätt ekstavar av typen ”high chocolate”. 3. Låt dra. 4. Klart.

Slutligen, om du är sommelier: Du har närmast en skyldighet att inte berätta detta för dina gäster. Vill gästen tro – och det vill den säkert – på snarvel så ska den få snarvel. På krogen går sannolikt en nöjd kund alltid före sanningen. Åtminstone har jag alltid uppskattat de, oftast övertygande framförda, historier jag fått mig serverade tillsammans med vinet, även om dessa understundom uppenbarligen varit lögnaktiga, för vem, handen på hjärtat, älskar inte historier om vingårdshörn som ger speciella dofter eller eremitiska vinbönder som ligger gömda i diket medan man går och knackar dörr.

Lördagsamusement

2 svar på ”Vin, kaffe & choklad

 1. Hej Lars
  Nu i oktober ska jag för första gången skörda mina 7 stockar (merlot och cabernet) i Toscana. De är uppstammade i form av en pergola och det blir ganska mycket druvor.
  Ponera nu att jag för första gången vill göra vin av det också. Hur går jag enklast till väga? Jag har läst dina böcker men det känns lite läskigt första gången. Kan jag göra såhär?
  1. Plocka försiktigt klasarna och sortera bort kvistar och skräp?
  2. Lägga allt i en tunna?
  3. Trampa och krossa alla druvor i tunnan? Ungarna får hjälpa till.
  4. Låt jäsa och blandas med skalen i öppen tunna i 3-5 dagar? Trycka ner skal med en paddel några gånger per dygn?
  5. Försiktigt tappa upp druvjuicen på en damejanne, utan att få med skal och skräp?
  6. Tillsätta jäst av något typ?
  7. Sätta på jäsrör, fylla jäsröret med vatten?
  8. Glöm bort damejannen i ett halvår?
  9. Dekantera för att få bort sediment flera gånger.
  10. Tappa upp på flaskor eller litet ekfat? Prova och ….

  Behöver jag någon särskild utrustning på den här nivån? Ska jag tillsätta svavel? När i prosessen i så fall och hur mycket? Är det något annat jag ska göra eller tänka på?

  Det blir kul!
  mvh
  Johan

 2. Hej Johan, alltid svårt att göra vin i så här liten skala, men kul., som du säger. Försökt skörda eftermiddag så druvorna har ”jäsningstemperatur”. Ta även bort stjälkarna under punkt 1. Lägg i tunnan. Krossa försiktigt. Tillsätt jäst. Låt arbeta i fatet någon vecka, tryck ner jäsmassan försiktigt max två gånger per dag. Tappa över på damejeanne. Låt jäsa färdigt (även malolaktiskt), tillsätt svavel. Om du vill ha ekkatraktär, köp lite chips av en bonde i närheten. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *