Har du ACF i ditt vin?

Rötangrepp på druvan sker inte bara av Botrytis cinerea och när den slår till kan angreppen yttra sig på olika vis – kort sagt är det inte alltid det blir ädelröta och ett sött finvin. Vid sidan om Botrytis förekommer på druvan svampar av olika typ och inte minst varianter av Penicillium. ”ACF” står för Arômes Champignons Frais, alltså färsk svamp, och upplevs som nyplockad svamp (särskilt champinjon) eller, för er som är kemiskt bevandrade, 1-octen-3-one, 1-nonen-3-one och 1-octen-3-ol (vad det nu heter översatt till kemisk svenska). Nu är problemet för forskarna att man, vid sidan om B. Cinerea och Penicillium – varianter, hittat ett flertal svampar som kan ge upphov till 1-octen och så vidare (bland annat, för er som inte har något bättre för er än att bli insnöade vinnördar, Clonostachys rosea och Trichothecium roseum), men man vet inte vilka som faktiskt påverkar vinet. Forskarnas slutsats är smått patetisk: sköt era vingårdar, vinbönder, och undvik svampangrepp. För er konsumenter gäller: undvik billiga viner. Mer om svamp- och jordsmak i kommande inlägg, alldeles strax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *