Jord, svamp & vin

Det finns svampar som angriper druvorna, men inte påverkar vinet. Andra svampar däremot, påverkar vinet. Exakt hur allt detta går till vet man ännu inte alltid, men man vet en hel del. Till exempel att geosmin, som doftar blöt jord och rent av nyupptagen rödbeta, bildas i klasar angripna av Botrytis cinerea och Penicillium expansum. Viner som uppvisar de här inslagen av blöt jord, färsk svamp, nyupptagen rödbeta och humus har hittats på många håll, bland annat i Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais och Loiredalen. Svampar som man tror påverkar vid sidan om de ovan nämnda tillhör Cladosporium, Alternaria, Coniothyrium och Mucor samt fler varianter av Penicillium (andra än P expansum). Tänk på det nästa gång ni provar ett vin med fin jordighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *