Nyårsvinfrossa del 1: Introduktion

Nyår för alltid med sig en storartad vinfrossa. Alldenstund merparten av gästerna är mat- och vinintresserade, som det brukar heta, har de med sig vin av alla de slag. Huruvida nu detta kan hysa en tillstymmelse till allmänt intresse eller huruvida det i någon mån alls ens än bloggvärdigt torde vara en fråga av närmast retorisk art ity det förefaller vara uppenbart att så inte är fallet. Därför kan jag berätta att vi som var på plats i tid värmde upp med följande viner, som jag inte bara räknar upp på grund av det nyss sagda utan också därför att jag redan på årets första dag vill fylla min blogg med så pass mycket vin att den kan fortsätta passera som en vinblogg ett tag till trots att den inte alls handlar om vin: Jacques Selosse 1998 (bra mognad på doften, nästan väl mycket, lite dåligt med syra, dock bra och god om än ”typiskt Selosse, alltså, sådär liljekonvaljig, typ”, som Barndomsvännen sammanfattade sin uppfattning om vinet när han fick det blint under näsan, ett på det hela taget ganska grisigt omdöme, i vilket fall som helst tyckte vi alla att Selosse 98 gick bra till en förrätt av mango, avokado, räkor och lime), Clotilde Davenne Saint Bris 2009 (Sauvignon Blanc i sin prydo, wow, punkt slut), Domaine Michel (jomenvisst en Viré – Clessé, ganska stor, mogen doft med, tro det eller ej, inslag av tropiska frukter, lite för mig besvärande thioler med mer svavel än något annat (fast det tyckte de andra var bra, lätt korkskadade som de är), stor, fyllig smak, dålig syra och lite störande alkoholbeska, året? hm, den delen av etiketten var förstörd och det stod inget på korken, dock vet jag att den kom till källaren redan på 90-talet), Robert Sinskey Cabernet Franc 2007 (stor, amerikansk Cab Franc, ganska stram och snyggt balanserad, integrerad ek, stor, mäktig och god), Moulin-a-Vent 1985 (Labouré-Roi, gammal Beaujolais är alltid spännande så också denna, (väl) mogen (i alla fall för en vinmakare), dock fortsatt vital i smaken, fungerade finfint till lamm och rotfruker), Melipal Reserva 2007 (Argentinas snyggast vin (vid sidan om Vistalba)?, hursomhelst disciplinerat, stramt, rent och snyggt, lite för mycket av ännu ej integrerad ek (behöver något år till i källaren), men i övrigt utmärkt, klart bättre dag 2 än dag 1), Lemelson Thea´s Selection Pinot Noir 2006 (elegant Oregon-Pinot med ena benet i Beaune).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *