Château L`Arnaude mitt i vintern

Vad händer på en vingård mitt i vintern? undrar kanske ingen av er, men det ska jag nu berätta i alla fall. Eller åtminstone vad som händer på Château L´Arnaude just nu. Alldenstund årgången 2010 trots ett svårt växtår var fantastisk överlag, har det varit lätt att blenda i år. Således är såväl vitvinet som rosévinerna redan färdiga, ja de är till och med klarade och väntar nu på att buteljeras om några veckor. På rödvinssidan tar vi det lugnt. Allt är så bra att vi kan välja och vraka och göra lite som vi vill. Normalt är annars att man alltid har någon tank eller ett eller annat fat som gått åt skogen eller inte blivit så bra som man hoppats, eller som rent av fått panikskördas med bristande kvalitet som följd. Merparten av de viner som ska läggas på ekfat är i faten och varenda behållare rödvin är i utmärkt skick såväl sensoriskt som analytiskt. I vinkällaren allt lugnt med andra ord. I vingården är det lite knepigare. Det har regnat mycket de senaste två månaderna, men tack vare den fantastiske Fabrice i vingården ligger vi ändå väl till med beskärning, ståltrådsdragning och stolpbyten. Längre fram, när ”basjobbet” är gjort kommer Fabrice att återplantera i en del gamla fält, där vinrankorna med ålderns rätt börjat falla ifrån i måttlig mängd (är mängden för stor är det bättre att omplantera hela fältet; genom att komplettera ett gammalt fält gör man dels myndigheterna glada (de kräver en miniminivå för antalet stockar per hektar), dels behåller man sina bästa stockar samtidigt som man klarar kvantitetsmålen med de nyplanterade stockarna, som emellanåt skördas för sig just för att kvaliteten ska vara på topp).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *