Antão Vaz i krig och fred

För många är väl Antão Vaz synonymt med Antão Vaz de Almada och revolutionen 1640, då portugiserna, eller i vart fall de besuttna portugiserna, fick nog av Filip den tredje och spanifieringen av landet och Antão och några vänner helt sonika tog Miguel de Vasconcelos av daga, satte Filips kusin hertiginnan Mantua i fängelse och kort sagt gjorde revolution medan spanjorerna hade fullt upp med att utkämpa Trettioåriga kriget. Eller så tänker man kanske på Antão Vaz, den gamle sjöbusen, som ungefär hundra år tidigare seglade med da Gama & co till Indien och andra ställen i världen, som skeppare på en av karavellerna. Gång på gång, faktiskt. Och allt det där är mycket intressant, men intressantast är att lära sig uttala Antão Vaz. Det kan ni göra här – klicka bara på den lilla högtalaren som dyker upp. Här kan man se Antão Vaz ta sig fram i lervälling. Den som även är intresserad av att prova ett vin uteslutande gjort på den coola druvan Antão Vaz kan handla här. Det finns inte många viner gjorda av blott Antão Vaz på Systembolaget och av det nyss nämnda finns nog bara ett dussin flaskor kvar. Inte för att jag vill stressa er, jag vill bara sälja de sista flaskorna. Om vinet är bra? Tro det eller ej: det är det. Om inte annat så borgar avsändaren Herdade da Malhadinha Nova för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *