Côtes-de-Thongue goes AOP & Lledoner pelut & Tourbat

I och med att delar av Côtes-de-Thongue fr o m i år klassas som AOP, klassas också delar av min uppdragsgivares Domaine de Brescou vinfält som AOP. Detta har gett mig tillfälle att lära mig appellationsreglerna för Languedoc i allmänhet. Trodde nog att jag hade koll, men bara en sådan sak som att Tourbat Blanc och Lledoner pelut Noir räknas som ”cépages principaux” slår mig med viss häpnad. Vad det gäller vitvinssidan sitter dessvärre Brescou på fel druvsorter (Chardonnay och Viognier), men det fina i kråksången är att man sannolikt kommer att plantera nya fält med godkända druvor. Det innebär i bästa fall att jag om några år kommer att få sätta teorierna i en Roussanne-Marsanne-och lite Viognier-blend. En annan reflektion: det tillåtna uttaget för rött AOP – vin från Languedoc är 50 Hl/ha, snävar man in på underzonen Languedoc – Pezenas (m fl) är gränsen satt vid 45 Hl/Ha. Det är en ansvarstagande begränsning och man kan konstatera att personerna som en gång i tiden ritade ihop de grundläggande appellationsreglerna visste vad de gjorde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *