Vit Rhônehyllning & Roussanne vs Marsanne & Carlos Santana

Inte för att det spelar så stor roll, men samtidigt som det är helt i sin ordning att många hyllar druvan Marsanne är det lite konstigt att så få lyfter fram Roussanne. Ibland tror jag rent av att många fått för sig att Marsanne är den stora kvalitetsdruvan av de båda. Kanske är det så därför att den sistnämnda är så svår att odla. Känslig för allt, kort sagt. Resultatet är små, osäkra skördar. Till råga på allt är den sedan svår att vinifiera (oxiderar lätt). Detta har lett till att den på många håll ersatts med Marsanne, som är betydligt lättare att hantera. Numer finns det kloner som är lättare att handskas med, men de är inte alltid lika bra som de äldre, svårodlade varianterna. Hursomhelst: Roussanne är den kvalitativa tungviktaren i vit Châteauneuf-du-Pape (inte Marsanne) och den ingår även i de tillåtna vita blandningarna i norra Rhône, där den ofta utgör kvalitetsbasen medan Marsanne står för volymen. För den skull det inte framgått ovan: Roussanne sopar vingården med Marsanne om det är fråga om kvalitet. Avslutar med en allmän rekommendation att inmundiga både unga och gamla – gärna 20 år om de är av bättre kvalitet – vitviner från Rhône samt ett tips: titta alltid efter vita Rhône-viner på franska, bättre krogar. De brukar inte bara vara bra till maten utan också extremt prisvärda. Carlos Santana har f ö gjort en hel del god välgörenhet genom åren, men bandet Santana och han själv som musiker var på topp för fyrtio år sedan och då kunde det låta så här.

5 svar på ”Vit Rhônehyllning & Roussanne vs Marsanne & Carlos Santana

  1. Härligt. har saknat dessa små fantastiska musikinslag som komplement till alla vintips och annat intressant. Mera.
    Göran

  2. Det är fantastiskt att det finns dettta ansvarstagande för att sprida och delge bra saker. Har försökt leta efter Mobben på olika sätt under lång tid utan att lyckas. Faktum är ju att i vart fall den här låten står sig fortfartande (Det gör säkert ”Rosa” också)

  3. Ja, all heder åt dem som tar ansvar så att vi goddagspiltar kan fokusera på att gotta oss… Rosa står sig (precis som, tycker jag, hela Elektrisk natt); har faktiskt Rosa i flera olika medier här hemma p g a att den är fantastisk att försöka slå ihjäl med ett rejält, rundgångsvarierat solo… dock kanske inget för youtube…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *