Vin är på alla sätt och vis en utmärkt julklapp, under förutsättning att vi inte talar barn och missbrukare, till vilka det finns bättre alternativ. För övriga följer här lite tips (flera av vinerna är beställningsvaror):
– Rödvin till frilufts- och miljömänniskan, vin på lättviktsflaska: Viña Collado 2010 (varunr. 6284), 69 kr.
– Rödvin till den man vill ska sluta skämma ut sig och därför sluta dricka, och kanske framförallt bjuda på, vin från box (producenten satsade för övrigt på ”ekologisk” odling redan på 1930-talet!): Perez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva 2009 (6000), 79 kr.
– Rödvin till kruskaknuttar och miljöaktivister (vingårdens ägare är en av USA:s ledande miljöaktivister och vingården är från miljösynpunkt ett föredöme): Six Vineyards Pinot Noir (Lemelson) 2007 (73320), 179 kr.
– Rödvin till rockaren, från Jimi Hendrix, Nirvanas och Pearl Jams hemstat, Wa. (även detta vin är numer biodynamiskt odlat): Bel´Villa Vineyard (Goedhart) 2008 (73530), 299 kr.
– Vitvin till den vinkunnige som vill, eller bör, prova något nytt (fungerar även till Santana-fans och biodynamiker): Abraxas (Sinskey) 2008 (73814), 199 kr.
– Rödvin till den vinkunnige som vill, eller bör, prova något nytt (utsågs tidigare i år av Decanter till ”Best New World Red Wine”): Quelen 2006 (75626), 499 kr.
– Vitvin till den kräsne: Chablis Grand Cru Les Clos 2008 (72878), 499 kr.
– Rödvin till den kräsne: Torre Muga 2006 (71184), 499 kr.
– Budgetvitvin till den kräsne: Bourgogne Blanc 2010 (5562), 99 kr.
– Budgetrödvin till den kräsne: Fleur Saint-Antoine 2007 (72453), 120 kr.
– Champagne, från udda år, som man ger till partnern och själv dricker upp på Nyår: Guy Charlemagne Grand Cru ”Mesnillésime” 2003 (77171), 475 kr.
– Budgetchampagne som man ger till partnern och dricker upp själv på Nyår: Guy Charlemagne Grand Cru Blanc de Blancs Réserve Brut (77281), 299 kr.
– Krispig budgetchampagne som man ger till partnern och dricker upp själv på nästa års Nyår: Guy Charlemagne Brut Nature (77415), 289 kr.
Intressanta tips. Har du något bra förslag på dessertvin som passar en gubbamiddag?
Jag tycker att gubbarna ska skippa den vanligtvis överskattade desserten och gå på en stilton och en bra vintage port. Så här i jultider kan man kanske, för att förgylla tillställningen och förhöja årstidsstämningen, knapra en pepparkaka också. Eller så skulle jag skippa desserten och bara smutta på en riktigt bra trockenbeerenauslese.
En beeren är inte fel. Vi gubbar uppskattar att suga på en liten pannacotta. Det ena utesluter väl inte det andra. Tack för tipsen.
Men du, faktum är att en pennacotta fungerar utmärkt med många dessertviner, som en TBA, håll bara igen på hallon- eller vad ni nu har för sås- såsen…