4 svar på ”Hjospråket

  1. Vet ju att du ingick i ”popgruppen” -Sky Skitten Sound, som nämndes i reportaget och i så fall skulle väl även du vara en av ”lärarna” som var med i bandet. Den andre var, vill jag minnas, Magnus Andersson (ej från Hjo). Var det alltså han som hittade på namnet? Svårt att hitta ”de fem” som startade Hjospråket! Det var säkerligen betydligt fler än fem stycken och jag tror MÅNGA tycker att de själva hade en stor betydelse för detta ”språks” framväxt.

  2. Ja, jag var en av ”lärarna” och den andre var Magnus och om jag inte missminner mig var det han som satte namnet – jag var det i alla fall inte (däremot är jag skyldig till en del av musiken som framfördes… även om nu sss mest var ett coverband). Hursomhelst var väl Hjospråket vid den tiden redan inne på sin tredje (högstadie)generation eller så? Och, jag vill minnas att någon någon gång nämnt att det fanns en variant av Hjospråket långt, långt tidigare än ”de fems” generation? I så fall kanske det är språkets embryo, som låg och grodde latent i staden under långliga tider?

  3. Den enda”dokumentation” om vilka som är upphovsmän, är den ordlista som ligger till grund för att ”hjospråket” är på ”tapeten” igen. Den gjordes av en lärare i början av 80-talet. Han refererar till en grupp ungdomar, de är ganska lätta att ”identifiera” för oss som bor i Hjo. Vet inte om det var just fem, men det var ett gäng grabbar som umgicks i samma gäng. Även jag ser dem som upphovsmän, och har så gjort sedan jag hörde språket för första gången på 70-talet.

    • Om ”de fem” cirkulerar kring SingHy, GelFå, NePli, MataTo, TtonKi, Jockepenne, och Ji (och kanske någon här glömd), ligger man nog väldigt nära pudelns kärna om inte rent av mitt i den. Hörde förresten häromdagen en kommentar från en periodvis Hjobo som hunnit bli 19 och börja på universitetet innan hon insåg att ”ski” inte ingick i SAOL, vilket kanske borgar för ett legitimt krav på hemspråksundervisning i Hjoska?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *