Raymond Aubrac – inte bara en fransk hjälte

Han arresterades två gånger under motståndstiden. Andra gången tillsammans med bland annat Jean Moulin. Som taget ur ett filmmanus

Inte bara en fransk hjälte

ledde hans hustru Lucie, även hon motstånds”man”, det framgångsrika fritagningsförsöket, då Raymond Aubrac, eller Raymond Samuel som han egentligen hette, lyckades fly den gången. Han tog sig till England, utbildade sig där och kom tillbaka som fallskärmsjägare och deltog i striderna i Normandie och befrielsen av Provence 1944. Mycket uppskattad av de Gaulle, förolämpad av andra medlemmar i Fria Frankrikes ledning, därför att han var jude, varför han aldrig tackade ja till de civila poster som de Gaulle erbjöd honom. På senare år ägnade han mycket tid åt att prata med ungdomar om civilkurage och han verkade aktivt för en varaktig fred i Mellanöstern.  Kanske blir filmen om Lucie och Raymond Aubrac verklighet när han nu gått vidare till de sälla jaktmarkerna vid 97 års ålder.

 

4 svar på ”Raymond Aubrac – inte bara en fransk hjälte

  1. Lars, svårt att missa att du fått en röd tumme på detta inlägg och jag kan inte annat än undra hur den personen tänker…?

    • Nja, någon gång ska väl röda tummen komma till användning också och det finns väl alltid någon som inte tycker om civilkurage och motstånd eller rent av personen Aubrac.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *