Mysteriet med de döende Syrah-rankorna

Vet inte i vilken utsträckning det är känt i Sverige, men sedan flera år föreligger ett problem

Syrah i sin prydo

med Syrah-stockarna, framförallt i södra Frankrike, som helt enkelt tynar bort och dör. Att Syrah-druvan har en tendens att skrumpna när den går in i sin slutliga mognadsfas och att stocken inte sällan stänger av stjälken är gamla, välkända fakta. Det som händer nu är något annat. Rankorna torkar ut eller tynar bort och dör. Exakt vad det beror på, funderar de lärde på och detta ska man ha ett möte den 3 maj i samband med Syrah du Monde i Ampuis 2 – 4 maj. År 1970 odlades cirka 3000 ha Syrah, idag är det Frankrikes fjärde druva med 68000 ha. Problemen med uttorkning började registreras på 1990-talet. De mest dramatiska uttolkarna av samtiden menar att all Syrah nu dör i södra Frankrike. Det är måhända en överdrift men det förefaller som att en del nya, oftast högavkastande, kloner är odugliga (till exempel, för er som tror att ni behöver veta det här

Syrah i förfall

fast ni inte alls behöver det, 73, 99, 301, 381, 382 och 383; bra fungerar dock 470, 524 och 747; om fem år tror man sig kunna presentera några nya kloner, som inte torkar ut/tynar bort och dör) och det tidigare kända faktumet, att roten R110 inte går så bra ihop med Syrah, har besannats (och det gäller även R99, har det visat sig). Om någon tror att problemet är isolerat till Frankrike så, nej, överallt där det finns ympad Syrah förekommer problem (Spanien. Argentina, Sydafrika, USA, Italien).

10 svar på ”Mysteriet med de döende Syrah-rankorna

 1. Undrar en sak som inte alls hör ihop med dagens blogg: Du har tidigare skrivit om Mazuelo de la quinta cruz. När jag skulle gå in på Systembolagets hemsida och beställa vinet fanns det två årgångar. Jag tror det var 2008 och 2009. Nu undrar jag lite om det är någon större kvalitets-/smakskillnad mellan de två årgångarna, eller om man kan köpa vilken som och ha ungefär samma upplevelse?

  • Det är ganska stor skillnad på 2008 och 2009. Den sistnämnda är mer rund och tillgänglig och den jag rekommenderar idag. 2008 är om man så vill mer typisk Mazuelo, vilket innebär lite mer av röd frukt/bär och en mer markant syra. Kommer att bli jättebra, tror jag, men det behöver några år i källaren, drickes gissningsvis som bäst när det är cirka tio år. F ö kan det vara kul att jämföra de båda vinerna i en provning…

 2. Hej igen Lars
  Vi har märkt även i Toscana att stockar torkar och slutligen dör. Det gäller Merlot och Sangiovese också. Vinodlarna vet inte varför och försöker hålla takten upp med nyplanteringen. Vi har nu planterat Merlot VCR1, S04, CL. 102 och Sangiovese VCR6, 420A, CFC 4/11.
  Hoppas de klarar torkan! //Johan

  • Hej, dessvärre är det nog ofta så avseende yngre stockar att det är kloner som inte fungerar fullt ut alt. inte fungerar fullt ut när det blir längre torkperioder och/eller med olika ympbärare i största allmänhet eller i vissa typer av jordar. Hur pass utbrett är problemen med Merlot och Sangiovese runt er, menar du, och vilka kloner har de då planterat?

 3. De säger att 10-20% av det nyplanterade torkar och dör. Det är sådana problem med Sangiovese att vissa odlare har slutat att plantera det överhuvudtaget. Jag fick tjata för att kunna plantera 100 st. I juli när vi kom ner hade det inte regnat på 2 månader och våra plantor såg hängiga ut. Vi började vattna, vilket lokalerna avrådde ifrån, och efter några dagar såg det bättre ut och stockarna började växa. Efter några veckor började även lokalerna vattna sina nyplanterade.

  • En viss andel av de nyplanterade stockarna brukar falla ifrån, särskilt om man planterar själv, för hand. Tio procent är inte ovanligt om än ej bra – 20 procent är oacceptabelt lågt. Självklart ska ni vattna! Annars utsätter ni de unga stockarna, som inte hunnit rota sig, för överdrivna problem, särskilt torra år… Det jag undrade över avseende stockarna är annars om de dör sedan rotat sig, låt säga då de är mellan 10 och 20 år? (det är det som händer med Syrah-stockarna…)

   • Ja vår granne har haft stora problem med sina gamla Merlot och Sangiovese (20 år gamla kanske). Ca 300 byttes ut i år. Han är helt förtvivlad för han vet inte vad det beror på. Jag såg att ytterligare ett stort antal var på väg att dö i somras. Han har alltid maximerat uttaget. Kan det bro på det? eller vad?

    • Det expertisen tror sig ha kommit fram till är att flera av de koner, särskilt de högavkastande, som togs fram under 70-90-talen är grundorsaken, dvs många kloner håller inte måttet i längden, men till detta ska också läggas vilken rot som används i kombinationen samt hur marken och klimatet är. Därutöver har förstås också skötseln och det uttag man driver fram stor betydelse. Många ser f ö 25 år som en hög ålder på en stock och försöker förränta insatt kapital på den tiden, vilket leder till en ond cirkel.

     • Låter rimligt. Hur ska vi göra för att inte hamna i samma situation? Och tror du att våra kloner har bättre förutsättningar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *