ABC om Cot & något om Pierre Galet

Ganska precis ett år efter att appellations-statusen blev klar för höghöjdsodlingarna i Maipo Andes, kommer ett andra vin därifrån. Återigen är det områdets klarast lysande stjärna, Perez Cruz, som är producent. Tidigare har vi fått prova på deras Reserva Cabernet sauvignon, nu kommer, i begränsad upplaga och i början av maj, en Cot. Några ord om druvans namn, som är Cot. Malbec, som den oftast kallas, tillkom som ett av många tillmälen när sorten flyttades runt alltmedan historien tog sig framåt i sin blaserade vardagsgång utan att, som det förefaller, ta notis om detta eller, för den skull, något

91143

överhuvudtaget. Ofta kom de nya namnen från odlarna som planterade druvan, till exempel Malbeck. Hursomhelst tror man att Cot kommer från sydvästra Frankrike, alltså Cahors, där den har sitt HK i Europa. Andra namn på druvan, i urval: Agreste, Auxerrois, Auxerrois des moines de Picpus, Cot de Bordeaux, Cot de Touraine, Gourdoux, Grifforin, Jacobin, Oeil de perdrix, Teinturier, Moustère, Noir de Pressac, Bouyssalès, Claverie noire, Plant du Roi och Quille de Coq, vilket man också kan säga när man öppnar en Malbec från Mendoza eller Cahors, eller, en Cot från Maipo Andes, kostar 119 sek och kan också kallas 91143, vilket Pierre Galet, som hjälpt till med de övriga synonymerna inte haft koll på.

 

13 svar på ”ABC om Cot & något om Pierre Galet

 1. Jaha ja, och hur beställer man denna smaksensation då? Kommer den automatiskt i beställningssortimentet efter 1 maj? Eller kommer den spatserande in i butik, sjungande Internationalen? Snacka om rödtjut i så fall!

  • Kommer som ”tillfällig vara”, ca 2400 buteljer , kommer att finnas i ca hälften av landets butiker, kan annars beställas. Sannolikt bra att vara på hugget för den lär ta slut rätt snabbt – ingen jämlikhet där inte…

   • Jag ska hugga tag i minst en så fort jag får syn på den! Känns dessutom lite fint att få svänga sig med ett nytt (nåja, för mig åtminstone) namn på en välkänd druva. Co(r)t sagt – ingen mer Malbec här!

 2. Men där lär finnas massor av igelcotar och det är känt att befolkningen i Cotedala föredrar entrecot till middag och Brecot på brödet.

   • Den här tråden börjar likna rena cirkusen. Cirkus Cot. (ps fanns det inte M Allbäck i Örgryte förr i tiden?)

     • Kul – hoppas du blir nöjd! (hör gärna av dig i så fall, om motsatsen, mot förmodan, skulle inträffa, vore det vänligt av dig om du kunde hålla hålla det för dig själv).

 3. Nu är Cot Limited Edition provad. Så här skriver systembolaget: ”Balanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, körsbär, rökta charkuterier, ceder och örter”. Håller med! (Även om rökta charkuterier inte direkt dök upp bland mina associationer, möjligen pga att underteckand varit vegetarian i över 20 år). Något mer sträv än vad ”klockan” visade, men rättade till sig efter luftning. Mycket god!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *