Decanter-guld till Château L´Arnaude

Åren 2007 – 2010 valde Mats Wallin på Château L´Arnaude, en aning obetänksamt, att bara skicka in ett enda vin till blott två tävlingar om året. Det resulterade i minst ett guld och oftast ett silver varje år. 2011 har han för första gång valt att skicka två viner, i olika kombinationer, till ett tiotal tävlingar/provningar. Det har resulterat i minst en medalj, vanligtvis guld, per tävling och runt 75 procent av bidragen har stått på podiet – ett i vinvärlden smått otroligt utfall, tro mig. Som kronan på verket offentliggjorde igår engelska Decanter, att Château L´Arnaude rouge 2009 förärats ett Decanter-guld. Man kan tycka att, ja, vad är det för märkvärdigt med det då? Och det kanske det inte är i allas ögon, men för den upphöjda producenten och vinet i fråga betyder det väldigt mycket. Till exempel att efterfrågan ökar och att när producenten nästa gång säger att den, faktiskt, gör ganska hyggliga viner, så blir den trodd, ja rent av tagen för att stå där och underdriva. Patetiskt, men så är det, och vi gläds med Château L´Arnaude och Mats Wallin! PS hur det gick för det andra vinet, Wallin rouge 2009, som skickades in? Brons.

12 svar på ”Decanter-guld till Château L´Arnaude

 1. Jag kan ju inte annat än rodnande tycka att det var välskrivet …. Och glömmer absolut inte bort Din medverkan i framgångarna !!!!

 2. Och jag kan inte annat än, om inte rodnande av glädje, så i alla fall tårögd, delge alla vinälskare att jag av en händelse råkar ha just Château l’Arnaude rouge 2009 i min vinkällare…

 3. Hej Lars/Mats,
  Köpte en låda l’Arnaude efter Lars förra artikel om 2007/2009. Blev i stället 2010 som levererades vilket ju inte är ngn större sak då det ju är en bra årgång det också men lite trist att man inte får det vin man betsällt. 2009 är ju trots allt inte 2010 (noterade att det fortfarande står 2009 som årgång på SB).

  Nåväl, öppnade i alla fall en flaska ganska kort därpå och blev förtjust i vinet och kunde då konstatera att Decanter gjort ett bra val i sin medaljutdelning och ni ett gott jobb i vingård och i källaren.

  Sen blev det en flaska med en rejäl dos TCA följt av en bra och sedan två med lätt kolsyra i och som jag uppfattade det ej avslutad malo (?) (båda flaskorna hade en slöjaktig fällning). Det två med lätt kolsyra smakade dock bra efter dubbeldekantering.

  • Hej Henrik, kul att du, trots allt, tycker om vinet! Du har, helt rätt i att rätt årgång ska anges på/SB, är det inte så har antingen importören eller SB inte gjort sitt jobb. Avseende buteljproblemen står åtminstone jag frågande och jag gissar att även Mats gör det. Är ute och reser men detta ska naturligtvis kolla ordentligt så snart vi kan. TCA är en sak, spritz en annan. Bra att du är så kunnig att du luftade ur och ordnade biffen själv! Mitt tips är att du vid tillfälle ska be Mats/gården om ett par buteljer som plåster på såren…

   • Tack för svar Lars,

    Jag har alltså inte reklamerat problemt med spritz (malo ?) då jag tycket att det gick att lösa med dekanteringen. TCA-flaskan lämnade jag däremot tillbaka på SB.

    /Henrik

    • Som sagt: bra att du har koll och kan reda ut sådant här på egen hand… Ska prova några flaskor på fredag, men undrar vad det kan vara. Gissar att runt 4000 buteljer sålts av årgången redan och det här är första gången spritz dyker upp. I och med att du kunde lufta bort bubblet är det nog någon form av efterjäsning/malo… Hursomhelst så ska vi gå till botten med detta och jag återkommer om vi blir klokare!

 4. Hej – Mats här – vi har påtalat problemet med felaktiga årgångar flera gånger men det verkar svårt att få till tyvärr – fattar verkligen inte varför … Att årgångar säljs slut och nya kommer är ju naturligt men skall noteras !
  Ja nu fick du 2010 som ju också är flerfaldigt guldbeströdd men problemen med några av dina flaskor kan inte heller jag förklara – vi har definitivt inte hört något från någon annan kund-mycket märkligt ! Vi ska försöka undersöka saken – men konstigt är det ! Och vi kan ju bara självklart beklaga detta – – plåsterbuteljer kan ordnas till en trogen kund !!

  • Mats,

   Ja SB’s hantering av årgångar lämnar ju en del övrigt att önska. Själv tycker jag att två olika årgångar av samma vin bör behandlas som två olika viner med separata artikelnummer men det har tydligen inget gehör hos SB.

   Gör ett försök med en låda till och återkommer med feedback hur det gått. Lagrar det mesta av mitt vin några år men kvittona från SB försvinner ju lätt så därför försöker jag prova vinerna innan dom får ”ryggläge” ett tag.

   Är då och då i Tourves (nära Brignoles) och Aix-en-Provence så det vore kul att besöka er vid tillfälle.

   /Henrik

 5. Sällar mig till den tårögda skaran, konstaterande att jag bara har en enda putäll 09 kvar av mitt husvin. Det är väl lika gott att gå sta´ och beställa en ny låda innan 2010-orna också tar slut.

  Grattis förresten! Schysst soppa… :))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *