Tre grillviner sommaren 2012 & Foo Fighters

Okänslig för Frosten som nyper tag i järnnätterna, plockar Svensken fram sin grill och gör sedan inte annat än huttrar vid densamma långt in i septembermörkret. Kort sagt är ”grilla” ett svenskt sjukdomssymptom som, likt många andra åkommor, den drabbade inte ser som ett problem. Snarare tvärtom. Nu är det som det är och då vill vinifierat, i likhet med alla andra, ge tips på lite ”grillviner”. I det här fallet är tipset inriktat på rött vin, som passar bättre till en flintastek än en sardin, om ni är med på vad vi menar – annars är det ofta så att ett vin, vilket som helst, i största allmänhet utropas till ”grillvin”, som om alla grillar samma sak, på samma sätt. Nog av. vinifierat har i sitt urval tagit hänsyn till det faktum, att de flesta grillkvällar i grund och botten är smått kylslagna, och att man, i alla fall om allt står rätt till, befinner sig utomhus med allt vad det innebär i form av dofter och vindpustar. Med andra ord är ett lämpligt grillvin, rött som vitt, ungefär samma typ av dryckjom som den man väljer om man sitter i ett flygplan på 10 000 meters höjd med dövade och förvrängda sinnen. Här följer så tre rödviner, som klarar såväl en flintastek som en förvrängande vindpust och grilloset som kommer och går allteftersom vinden leker i trädgården, på balkongen eller hos grannen: Viña Collado (till kött och smakrika korvar och, gärna ogrillade, hårdostar; rejäl frukt och en seriös stramhet som hjälper till att hålla balansen; tappvänlig och lättburen petflaska för den som ska grilla ute i naturen; OBS! ny, snyggare butelj nu), Perez Cruz Reserva Cabernet sauvignon (till kött och det mesta man tror att ett rödvin kan smaka bra till, hamburgare kanske eller varför inte oxfilé?; rejäl Chile-frukt, som hålls i schack av ursprungets, Maipo Andes, höghöjdsodlingar, som ser till att vinet aldrig blir banalt), Girard Old Vine Zinfandel (lite för mycket av allt och därmed precis som det ska vara och helt rätt när man inser hur fel det är med svenska grillkvällar; orkar med allt från en rejäl köttbit via en av kyla lätt igentäppt näsa till grannes nygödslade gräsmatta). Foo Fighters bjuder oss sommarlätta toner att i solnedgången segla ut på fjärden till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *