Klimatförändringarna & vinodlingen & The Chiffons & Zappa & Vai

DN och SvD skriver idag om att framtidens Sverige blir regnigare, att uppvärmningen blir störst i norra Sverige, att vi får fler is- och snöfria ytor och perioder i och med att uppvärmningen blir störst under vinterhalvåret och, slutligen, att de extrema uttrycken i klimatet kommer att bli vanligare och mer påtagliga, till exempel ”äkta” värmeböljor och orkanliknande stormar. Med andra ord inget nytt under solen. Det här är vad SMHI med flera sagt i åratal. Och vad säger det den svenska vinnäringen? Jo, att det kanske inte blir så mycket enklare att odla vin i de södra delarna av landet, det svala klimatets utmaningar byts mot andra utmaningar, som ökad nederbörd och fler extrema klimatologiska uttryck; samtidigt öppnar förändringarna för odling lite längre norrut. The Chiffons. Frank Zappa med Steve Vai.

4 svar på ”Klimatförändringarna & vinodlingen & The Chiffons & Zappa & Vai

  1. SvD och DN har fel, framtiden är redan här i landet mellan de stora sjöarna, för det har regnat sedan nästan ett dygn tillbaka. Så nu blir det depparmusik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *