Förbud mot Tintin-förbud!

Vad gör människorna, försöker förbjuda Tintin? Tintin-talibaner! Nu har det här med Förbudssverige gått alldeles för långt: vinifierat kräver ett omedelbart och lagstadgat förbud mot Tintin-förbud! Månne skulle karlen ha avstått från att åka till Kongo och den delen av hans liv behöver man kanske inte okritiskt visa för landets barn, men i övrigt får man nog ta sig funderare på hur illa däran Tintin var i förhållande till övriga västvärlden, till exempel majoriteten svenskar från samma tid – fast det är i och för sig en intressant tanke: vi raderar ut våra förfäder före 1960, för att nu inte tala om före 1940. Musik!

10 svar på ”Förbud mot Tintin-förbud!

 1. Håller med och tänker ett steg vidare. Vem står näst på tur, Kalle Anka med sin vrede eller Alexander Lukas som alltid verkar hitta arbetsfria inkomster, kanske Emil i Lönneberga med alla bokstavskombinationer eller varför inte Pippi med sin grovt kriminaliserade far? Nej örbud mot Tintin-förbud ställer jag gärna upp på!

   • Hoppsan, halva texten kom inte med, fortsättning här: … Nej, det finns mycket som måste rensas bort om man en gång sätter igång. Däremot är det väl med barnlitteratur som med all annan litteratur så att den understundom kräver en förklaring.

 2. Ifrågan låter jag Kapten Haddock tala:
  Amöbor
  Anfäkta, anamma och regera
  Bomber och granater och krevader
  Blötdjur
  Drummel
  Dyngspridare
  Ektoplasma
  Erbarmliga plattfötter
  Insjögangster
  Krabbsaltade tångräkor
  Landkrabbor
  Malliga mollusker
  Passgångarna
  Pottsorkar och palsternackor
  Sabotörer och pestråttor
  Sötvattenspirater
  Stormar och orkaner och tusen tyfoner
  Skråpuk
  Vrakplundrare
  Vrålapor

 3. Med risk för att verka redig, kolla här: http://www.svt.se/nyhetsprogrammet-kulturnyheterna/se-program/article314730.svt?autostart=true. (Ska vara Kulturnyheterna från igår.) Brottet som begåtts verkar ha varit att flytta Tintin från en avdelning till en annan på Sthlms stadsbibliotek. Kongo är ju ett känsligt ämne med tanke på hur Leopold II härjade där för egen vinning och Tintin är ett barn av sin tid och det är väl det som en del har svårt för i vår ”upplysta” tid. Har man tid och lust kan man t ex roa sej med att slå upp neger och tattare i Nordisk Familjebok, 1931. Man häpnar över den tidens sanningar.

  • Tack, sevärt! Ja, Leopold var sannerligen en tämligen vidrig figur med en dito politik (en parentes: dock inte helt olik vissa bufflar som i skrivande stund berikar sig på jordens naturtillgångar och andra människors elände) och ( inte så gamla) uppslagsböcker ger väl en vink om hur snabb den humanistiska utvecklingen varit de senaste 40-50 åren. Nordisk Familjebok 1931, då hade vi precis fått allmän rösträtt och landets jordbruk byggde på statare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *