Vinutbudet & fördomarna 2.0

Hade inte tänkt och tänker, med nedanstående undantag, inte släppa in debatten om Systembolagets sortimentspolitik på vinfierat. Författarna, bland annat jag, till debattartikeln har valt, och lyckats få, SvD Brännpunkt som forum – en plats man inte gärna släpper ifrån sig om man vill skapa debatt – ni som vill polemisera vidare hänvisas, vänligast, således dit. Dock, här har vi undantaget, som också är ett befriande undantag bland alla de, emellanåt fascinerande, kommentarer som finns att läsa på SvD Brännpunkt, från signaturen ”inmeitrust” och som en reaktion på Systembolagets inlägg igår: ”Goddag yxskaft. Varför svarar inte Systembolaget på den fråga som var central i akademiledamöternas debattartikel? 
Förenklat lyder den:
Varför för ni en inköpspolitik som påverkar marknaden så att människor och jordar far illa? 
Det är höjden av hyckleri att pressa priserna, begära in offerter på Fairtradeviner för 59 kr flaskan, samtidigt som man kräver av importörerna att de ska lägga sig i odlarnas lönekostnader för arbete.
Systembolagets politik (stora volymer billigt bulkvin) leder till sämre arbetsvillkor för folk som arbetar med vinet och till ökad användning av konstgödsel och bekämpningsmedel.” Hear hear! (Fast hade vi skrivit så hade artikeln inte publicerats)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *