Prisvärt inlägg, Blondie & Vai

Den enda som kan avgöra huruvida en upplevelse eller en sak är prisvärd är den som betalar för företeelsen i fråga. Och detta oavsett om vi talar om musik, konst, litteratur, en sällskapskatt, en tävlingshäst, en mjökko, mat, en prydnadsväxt, vin eller något annat. Däremot torde det i de flesta sammanhang gå att rangordna efter kvalitet. Det kan gälla hållbarheten på ståltråd, funktionaliteten hos en skiftnyckel eller kanske upplevelsen av ett

Vai – ett fynd.

vin. Här kan man komma med den lika återkommande som infantila invändningen: ja, men då är frågan vad som är kvalitet?! Ha, har du tänkt på det? Det som är kvalitet för dig kanske inte är kvalitet för mig? Nej, så är det säkert ity den som använder slik argumentation i sin polemik placerar dessvärre sig själv i en sandlåda där endast andra likasinnade leker och gläds över billigt fläskkött som färgats rött och andra varor som de tycker är kvalitet eller i vart fall prisvärd kvalitet. Andra har upptäckt att det föreligger en viss kvalitetsskillnad mellan ett par inte helt vattentäta stövlar och ett par som är täta och dugliga i regnoväder även efter 300 användningar. Hur många har idag koll på Du Mauriers storsäljare Trilby och hur många har koll på Strindbergs verk? Om någon missade det, var det sista en retorisk fråga eftersom ingen har koll på Trilby idag av det enkla skälet att den romanen inte håller samma kvalitet som Strindbergs verk, men den sålde mer på sin tid. Till saken: kan man rangordna vin efter prisvärdhet? Ja, självklart kan man det. För egen del. Men kan rimligtvis inte göra det åt andra – låt vara att ”Fynd” kan se bra ut i en vin – eller köksmixerprovning i en tidning. Det enda rimliga sättet att åt andra bedöma och värdera vin är att göra det så objektivt som möjligt utifrån sin kunskap och den subjektiva upplevelsen och efter en strikt kvalitetsskala. Det är sedan upp till konsumenten att avgöra hur högt på kvalitetsstegen plånboken orkar klättra. Klart är att det inte finns några billiga fyndviner. Sist men inte minst: den som betalar 20 miljoner för en tavla gör det sannolikt mer undantagsvis om den inte anser produkten i fråga vara prisvärd. Blondie. Vai.

10 svar på ”Prisvärt inlägg, Blondie & Vai

  • Lyckosta dig som får gå på den konserten! Hälsa Steve så gott och säg att jag tränar och tror att vi kanske kan lira ihop om 103 år eller så.

 1. Kände nästan på mig att du skulle använda just ”den här” låten. Har lyssnat intensivt på ”monstret” Vai senaste veckorna och….. jag tror att det dröjer mer än 103 år innan man (jag)…. (även om jag spelat gura i 33 år). Nästan märkligt att han utvecklas mer och mer – fast med den inställningen (nyfikenhet, glädje, intuition) kan allt gå….

  • Man kan väl hålla med om att 103 år var ett synnerligen optimistiskt tilltaget mått… Trots denna något nedslående insikt gläds man varje gång man hör eller ser karl´n; som du säger: nyfikenhet, glädje och intuition. Och så verkar han rejält sympatisk och ödmjuk.

 2. Ikväll var Skavlan lysande! Först Fredde Ljungberg och sedan Erik Solheim, man blir ju så glad när man ser denne man:) Anledningen till länken är hans kommentar om vin, sin matlagning och Frankrike, alltså apropå det här med vad som avgör vad som är kvalitet eller inte. http://www.svt.se/skavlan/se-program/del-10-12?autostart=true.

  Skrev inte du Maurier en roman som heter Rebecca oxå, eller är jag helt fel ute?

  • Tack för länk!, som jag nu hårdstuderat och är redo att, oombedd, ge mina, måhända självupptagna, synpunkter på. Solheim: 1. Verkar vara en jävel på att laga mat. 2. Underbart med någon som är optimist i dessa tider då en galet stor majoritet flyter med strömmen och lipar fram kriser. 3. Däremot är han helfel på det när det kommer till vin. 4. Vansinnigt kul när han, tämligen ogenomtänkt, säger att han känner att Clinton är en person som vill älska en. 5. Är det inte extremt irriterande med publikens evinnerliga applåder?

   Ljungberg: Härlig person, fantastisk karriär!

   Rebecca: skriven av George d M:s, idag mer kända, sondotter Daphne.

 3. Tack! Kunde ju ha kollat själv ang Rebecca. Ja, ES verkar ju iaf ha koll på mikron:)

  Har en känsla av att FL inte alltid har varit så uppskattad som han borde här i Zlatanland.

  Håller dock med ES i vinfrågan. Apropå applåderna undrade jag just om de hade flugit in skandinavisktalande publik för programmet år ju inspelat i BBCs studio i London. Eller höll någon upp en skylt som på den gamla goda tiden?

  • Haha, ja varifrån fick de den publiken??? Jag tror på din idé med skyltarna…
   ES känner inte skillnad på vin och vin och bryr sig inte, det är helt okej, men han om någon borde fundera kring vilka konsekvenser för lågt satta priser har för den som skapar produkten och i det här fallet också naturen: de billigaste boxarna kommer, oftast, från vinvärldens sweat shops… Funderar man på hur kläderna man köper är gjorda bör man också fundera över hur vinet är gjort.

   • Håller med om att man ska tänka sej för innan man köper billiga produkter. Fast jag kan tänka mej att ES är mån om sin folklighet med tanke på hans partitillhörighet och det är nog fortfarande så att vissa grupper i samhället anser det lite snobbigt med vinkunskaper. Det vore olyckligt om någon skulle tolka hans svar som att det är OK att pressa priserna för producenterna. Även om jag inte är någon vinkännare betalar jag hellre lite extra för att få bättre kvalitet och det gäller kläder också. Men det är lättare som konsument att tänka rätt när det gäller både kläder och mat för där är man väldigt medveten om att det billiga innebär sämre villkor för tillverkare och producenter. Den debatten har vi inte sett så mycket av än när det gäller vin, men den är väl igång nu …

    En gång för länge sedan under en studieperiod i Brighton, tillskrev min kompis och jag, på vår allra bästa affärsengelska, det anrika BBC1 för att få vara publik till deras ”Top of the Pops”-show. Vi fick svar att det var många sökande och att det kunde ta tid, (så vi hann åka tillbaka till Sverige innan det blev vår tur). Vad jag kommer ihåg var iaf att det medföljde vissa instruktioner för hur man skulle bete sej under inspelningen, bl a stod det att det var ett måste med ”cheerfully dancing”, något som man förmodligen inte skulle kunna prestera idag när man är less cheerful:). Det var väl något sånt här jag ville se: http://www.youtube.com/watch?v=s_rBqCxj3gU på ToP.

 4. Haha, ja om man läste kommentarerna till vårt debattinlägg på Brännpunkt inser man snart att det som kan uppfattas som vinsnobbism har kraften att framkalla en dödlig lynchmobb på nolltid, ja, t o m texten i Skånskan (som jag utgår från att du läst via vinifierat) balanserar farligt nära kanten till populismens brådaste djup där människans pinsammaste ideologier ligger och väntar, så, ja, ES tänkte sig nog bara för, fast han borde sagt något om resten också för, som du säger, det koms ihåg när det gäller kläder men glöms i så många andra sammanhang.
  Är f ö imponerad av dina försök att komma med ToP och beklagar uppriktigt att det inte finns (?) dansanta klipp som du kunde förse oss med… tackar dock för fint klipp med U2!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *