Women’s Winemaker Day 2013

Mig tämligen närstående Terrific Wines bjuder in till en Women’s Winemaker Day på Internationella Kvinnodagen (8:e mars för nollkollarna) i år. Sju kvinnliga vinmakare och Sirje Thorslund från Thorslundkagge kommer hålla seminarier om alltifrån svensk ek, Bordeaux och Bierzo via Syrah på AVA Red Mountain och Roussanne i Portugal till Chablis, Montagny och klassisk Riesling från Tyskland. Clotilde Davenne, Paula Fernandéz Trabanco, Françoise Feuillat-Juillot, Sarah Goedhart, Marie Menger-Krug, Vanessa Aubert och Rita Cardoso Pinto är de celebra gästerna. Någon som på förhand bjudits in tillRosie The Riveter evenemanget irriterade sig på, att två av seminarierna (Sirje Thorslund och Clotilde Davenne) endast är öppna för kvinnor, ”ska det vara så 2013?” undrade personen. Tja, även om det vid ett ytligt påseende kan verka så, är knappast dagens samhälle, i grund och botten, särskilt jämlikt mellan könen och därför finns det ingen konkret grund för den frågan. Däremot kan man fundera över om det inte är en aning nedsättande varje gång någon lyfter fram en vinmakare därför att den är kvinna och gärna en ung sådan – något som alltid måste bygga på uppfattningen att vinmakande egentligen är män förbehållet samtidigt som det förbiser det faktum att lika många kvinnor som män sedan länge blir önologer i till exempel Frankrike. Avslutande fråga: kan man påvisa någon skillnad mellan manliga och kvinnliga vinmakare? Hm, bortsett från genitalierna är det svårt. Kvinnor lär ha lägre toleranströskel för beska, vilket möjligen leder till att fler kvinnor än män är mer noga med att göra vinerna rent. Det man kan säga om de vinmakare som nämns vid namn ovan är att de alla gör väldigt rena, snygga och oftast disciplinerade viner, men det gör fler i importörens portfölj och är snarare ett uttryck för dens syn på hur vin ska vara. Den som nu har problem med det här med jämlikhet och genusperspektiv kan kanske se det hela som en Disciplined Winemaker´s Day och att det bara råkade bli så att vinmakarna, som utvalts för sin skicklighet, råkade vara kvinnor. Är någon intresserad av att prova vinerna, träffa vinmakarna eller försöka snika sig in på något av seminarierna är tipset att den personen ska kontakta importören tillika arrangören Terrific Wines (Andreas Karlsson).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *