Skördemaskinsförsök på Brescou & Lou Reed

Sedan 2006 har vi, eller rättare sagt, ägaren, undan för undan moderniserat och förbättrat Domaine de Brescou. De gamla, för gårdens terroir inte optimala, faten är borta och har ersatts med för gården utvalda tunnor, tankarna har klassificerats och numer används bara de cisterner som är perfekta. Beskärningen har ändrats och om- och nyplanteringar görs för att få bort dåliga fält och mindre lämpligaSkördemaskin kloner och för att föra in druvor som behövs, Grenache, och sådana som gården vill möta framtiden med, Roussanne, Grenache blanc, Marsanne med mera. Trots alla förändringar har i många av vinerna funnits kvar en rustik hårdhet, som kortar av finishen och eftersmaken. Skörden 2012 gjorde vi därför ett försök med en ny skördemaskin med inbyggd avstjälkare. Tidigare har vi sett att de handskördade druvorna inte uppvisar samma rustika sida som de maskinskördade. Vid en blindprovning häromveckan lät vi oss villigt frapperas av skillnaden mellan den gamla och den nya maskinen. Redan i färgen såg man skillnaden.  Den nya maskinen ger kort sagt mer distinkt färg. Självfallet är också doften och framförallt smaken mycket renare och borta är det oönskat rustika. Ägaren tog på stående fot beslutet att per omgående investera i en ny skördemaskin. Det kommer att stå honom dyrt, men oj så mycket bättre viner vi kommer att kunna göra. Lou Reed igen.

4 svar på ”Skördemaskinsförsök på Brescou & Lou Reed

 1. Intressant det där med handskördat kontra maskinellt. Vad drivs maskinerna av?

  På vilka faktorer räknar man med att maskinen skall betala sig? Per hektar, per tusende liter eller per betald Euro av försäljningen på vinet kan inbringa mer pengar vid förbättrad kvalité?

  Låt mig bjuda på två konstnärliga musiker som än idag levererar högklassig musik. Denna är dock mästerverk
  http://www.youtube.com/watch?v=qguN02uQJVs

  • Handskörd utförd av tränade skördearbetare är oslagbart. Handskörd utförd av otränade skördearbetare kan vara betydligt mindre lyckat. Maskinskörd utförd av en bra maskin är helt okej. Maskinskörd utförd av en dålig maskin är en katastrof för vinet och för stockarna.

   Många går idag över till maskin antingen därför att det är billigare eller därför att de inte får tag i skördearbetare (sedan EU började kolla svartarbete inom vinnäringen har de forna flockarna av ambulerande skördearbetare försvunnit från kartan och som alla måste betala skatt och sociala avgifter har arbetet fördyrats). Ett skäl kan också vara att man vill skörda nattetid eller anser att maskinen med sin snabbhet är det bästa alternativet – särskilt regniga år.

   Maskinerna drivs vanligtvis av diesel och är, förstås, ett mindre naturvänligt alternativ än handskörden. Å andra sidan måste skördearbetarna vanligtvis åka bil till arbetsplatsen. Bortser man från miljöaspekten är maskinen billigare i drift inkl avskrivningar än ett manuellt skördegäng – är gården liten hyrs vanligtvis maskinen in och är därför även lönsam på en mindre yta.

   Hm, nja, varken Jimmy Sommerville eller Marc Almond, eller, för den delen, Bronski Beat, landar in på min Tio-i-topp-lista… men visst låter det bitvis riktigt bra i ditt medskick.

 2. 1 000 tack för svaret. Nu blev jag avsevärt klokare idag också.

  Numera finns det hyfsat stora bilar som är eldrivna. Är det en utveckling som även går att finna inom några år på maskinerna som du syftade på i artikeln?

  Har man sett Marc Almond eller Soft Cell i ett antal intervjuer så är humorlänken nedan riktigt rolig, när Rowan Atkinson gör parodi.

  http://www.youtube.com/watch?v=5OW_As_ZdLs

  Ett klipp från den utsökta humorserien ”Not the nine o´clock news”

 3. Haha! Underbar länk – och visst var Not the nine o’clock news ett alldeles förträffligt program!

  Jo, gissningsvis kommer eldrivna skördemaskiner vad det lider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *