Concours International des Vins de Terroir: Resultatet & Pixies

Så är resultatet i tidernas första tävling för ”terroir-viner” klart. Inget vin orkade med ”Diamant”, över 90 poäng, men tio kravlade sig över 85 poäng och fick därmed ett ”Terroir Guld”. I fallande ordning var dessa ”Vin Santo 2008” (Chianti DOC, Fattoria la Vialla di Gianni Antonio e Bandino lo Franco SOC), ”Aglianico Rinfrozato 2010” (Puglia IGT, Giodano  Vini), ”Château Volterra 2007” (rött, Côtes-de-provence AOC), ”Vin Santo 2007” (Chinati Occhio di Pernice DOC, Fattoria etc…), ”Salice Salentino 2010” (DOC, Giordano Vini), ”Beauvignac Sauvignon Blanc 2012, (Vin de Pays d´Oc IGP, Les Côstières deConcours des Vins de Terroir Pomerols), ”Domaine Mas Puech 2012”, (Picpoul de Pinet AOC, Les Côstières de Pomerols), ”Claime d´Or Cabernet Sauvignon Cabernet Franc 2009”, (Sydafrika, Claime d´Or Wines), ”Sangiovese 2011”, (IGT, Fattoria etc…) och ”Arbaria 2011”, (Passito di Pantelleria DOC, Vinisola SRL). Bland silvermedaljerna återfinns vin från så vitt skilda platser som Mähren, Côtes de Duras, och Maury. Intrycket från mitt jurybord om många viner runt 80 poängs-strecket bekräftas väl av medaljerna. Få riktiga höjdare, men många trevliga och emellanåt personliga viner. Hur som är detta en tävling att hålla ögonen på i framtiden. Konceptet, skapat av folket bakom ”Women and Wines of the World”, är i sig är utomordentligt och förhoppningsvis hittar fler ”terroir-producenter” hit nästa år. Pixies.

2 svar på ”Concours International des Vins de Terroir: Resultatet & Pixies

  1. Hej! Har en fråga utan koppling till ditt inlägg. Efter tidigare köprekommendation i din blogg, har jag köpt Leon Dormido, två sorter. En kostade runt 59 kr och en runt 89 kr. Båda jättegoda till mat. Nu tänkte jag fråga dig om man kan använda något av dem som ”snackevin” d v s utan mat? Eller rekommenderar du något annat? Är t ex El Rey bättre för detta ändamål?

  2. Hej, nja vad som är ett snackevin är nog ganska individuellt, men om jag förstår det rätt gillar du röda snackeviner och jag skulle då tro att du kan uppskatta El Rey som snackevin – även om det nog i första hand är ett matvin.
    Kul att du gillar Leon Dormido-vinerna! De är båda typiska matviner, tror jag, men varför inte prova hur de fungerar som snackevin – hör av dig om det fungerar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *