Ornellaia 1996

Ornellaia 96

Bör ej förtäras på offentliga platser

Påstod i det gamla inlägget om Ornellaia 1994, att jag hade Ornellaia 1991 – 1995 i fina högar. Stämmer inte. Har även 1996 i en fin hög. Sista året innan stilen på vinet ändrades. Noterbart är, för övrigt, de insiktsfulla, och profetiska, orden om lasagne i inlägget om Ornellaia 1994. Läs och begrunda och banna er själva för att ni glömt var ni först läste det. Åratal i förväg. Nå, hur var då Ornellaia 1996, sista årgången av mitt favoritvin sådant det ska vara på den gården? Det ligger nära till hands att påstå att det var något i hästväg, men, nej, ett bra vin är något mycket allvarligt. Kort sagt gör man sig inte lustig över bra viner. Man är kort och koncis och olustig. Således: Ornellaia 1996, lagrat under tämligen gynnsamma omständigheter, är idag inget annat än snudd på ett fulländat vin: inte en så stor men väl så komplex doft, en smak i perfekt balans och med en fruktskjuts i eftersmaken som, gissningsvis, är så nära en heroinkick vi vindrickare kan komma och som får knäna att vika sig, andan att hämta sig, ögonen att tåras, näsan att rinna och ynkliga pip att hoppa ut som små grodor ur strupen. Således ett vin att undvika på offentliga platser.

4 svar på ”Ornellaia 1996

    • Haha, nej, det var ett tips till dig om du har någon slik tingest liggande i din källare – vore ju synd om de låg och blev för gamla! Jag har f ö hört att sedan Phytophthora cinnamoni slog till i Italien för 25 år sedan går det inte att lagra italienska viner längre än tre-fyra år, varför de bör drickas med det snaraste och ju bättre och dyrare de är, desto mer bråttom är det. Bara så du vet.

  1. aj fan – får omedelbart ta fram alla mina Sassicaior – jag tar dom ikväll – inte en dag att förlora – får se om det blir några kvar till måndag ….

    • Nu ska du, å andra sidan, inte rusa åstad och göra något dumt. Låt oss prova ett par av dem tillsammans på måndag så att vi i lugn och ro kan avgöra huruvida de drabbats av Phytophthora cinnamoni eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *