Vårtecken: Rosé!

Cuvée l´Annonciade

L´Annonciade finns även som vitt och rött, men i Sverige tar vi tillsvidare sikte på det klassiska rosévinet i trilogin.

Glöm det där med snödroppar, krokus och tjällossning: det säkraste vårtecknet är rosévinet. Du ska inte tro det blir vår om du inte gör något vårligt. Traditionsenligt förkunnar härmed vinifierat, via tips på de enda roséviner du behöver i år, Våren som ankommen! 1. L´Annonciade (73000, 75 sek) eller Cuvée l´Anonciade är ett sprillans nytt vin i Systembolagets beställningssortiment, så nytt att det inte kommer finnas i lager förrän om en vecka, men häng gärna på låset, lär bli populärt, inte därför att det sopar banan med landets övriga roséviner, men därför att det är ett klassiskt rosévin från (Côtes-de-)Provence och, som sig bör, tappat på den för ett ”Rosé de Provence” självklara buteljen ”Flûte a Corset”, det vill säga en kurvig flaska. Fungerar som aperitif och till lättare rätter. Vinet görs av Cellier des Archers i den lilla, medeltida staden Les Arcs. 2. Muga Rosé (72999, 79 sek) har vinifierat fleraLes Arcs gånger utnämnt till Iberiska halvöns bästa rosé. Möjligen kan något annat rosévin överglänsa någon enstaka gång, men sett över en tioårsperiod är det svårt att se vem som har en bättre lägstanivå. Kort sagt ett mycket gott, rent, snyggt och användbart rosévin, fungerar lika bra som aperitif som till maten. 3. Les Lauzeraies (2724, 95 sek) utsågs 2011 av landets vinskribenter till Sveriges bästa rosévin och 2012 till Sveriges nästbästa rosévin, slaget endast av ett betydligt dyrare vin. Kommer från världens bästa rosévinsappellation, lilla Tavel, i hjärtat av Provence och kanten av Rhône-dalen, och mer precist från kalkjordarna där. Ett av få roséviner som vinner på lagring så passa på att komma över några pannor 2011 medan/om de finns kvar. Bästa rosévinet till mat, när du vill ha ett lite kraftigare och smakrikare rosévin. Vårmusik.

8 svar på ”Vårtecken: Rosé!

 1. Jaha, då var det dags igen att rucka på sina principer. Köper aldrig rosé men inget är som sagt för evigt. Noterade att mitt lokala SB har 18st flaskor av Les Lauzeraies så inte alla men någon flaska skall inhandlas.

  Du kanske kan hjälpa mig med en sak. Vi skall åka till Wien och frossa i Grüner och du som har sett det mesta i vinväg kan säkert guida mig rätt. Vad jag vet så finns det relativt många vingårdar kring huvudstaden som man kan våldgästa. Har du något förslag på bra vingård?

  • Bra att du drar ditt strå till stacken av vårtecken!

   Österrike är inte alls min mammas gata när det gäller vingårdsbesök. Minns att jag för flera år sedan tog mig från Wien till ett utmärkt besök hos fx pichler http://www.fx-pichler.at/news+.php och tror mig kunna rekommendera det, kanske kan någon hängruntare ge fler tips? Annars ska du, förstås, hänga inte bara på de många fina caféerna i Wien utan också ta ett och annat glas Grüner på en och annan Heurige och Wein & Co.

  • Rosé och Pink Floyd verkar hänga ihop på något vis… Tack för Gasoline, är utan dator (telefonerar) annars hade du fått lite Savage Rose, Shubidua eller rent av Røde Mor tillbaka.

   • Noterade du hur de blev presenterade i början av inslaget? Danska hysker du ju sen din tid i Skåne bl a och alla besök hos Köbmand Sörensen. 🙂

    • Håll nu upp… som en gammel købmand noterade jag inledningen (tror mig f ö minnas spelningen, har inte den visats på svensk tv rent av?) och kom, av något outgrundligt skäl, att tänka på æblevin…

 2. Ja, härligt att rosén snart kan göra entré ”på riktigt”! Kan verkligen rekommendera Muga rosé, som var en riktigt positiv bekantskap. Gillar även Les Lauzeraies, men har hittills köpt 3 (tror jag) årgångar och alltid tyckt bättre om de flaskor som blivit kvar till sommaren därpå, så jag tror och hoppas att Rolf har ett riktigt gott rosévin i gömmorna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *