Björkvinet SAV – ett långtidstest

Har, sedan i början av november förra året, haft fyra flaskor SAV stående, halvfulla och utan kork, på den provencalska terrassen. Två av pavorna innehåller årgången 2008, två 2009. Inget av vinerna var en höjdare då, i november, men som vinifierats hängruntare vet, pågår ett intensivt

Björk

Björk

utvecklingsarbete där i Östersundstrakten och vi kommer förhoppningsvis få se lite snyggare och mer intressanta versioner allteftersom. Hur var nu då de här öppnade buteljerna, hälsovådligt skräp eller? undrar nu de mest vakna av er som förstått, att själva grejen med det här inlägget är hur pass äckligt ett björkvin blir efter att ha utsatts för syre under cirka fem månader. Till min besvikelse var samtliga flaskor inte odrickbara på något vis. Två av dem, en av varje årgång, både doftade och smakade björkvin (!) och hade, under förutsättning att du tycker om just det, en riktigt fin eftersmak av detsamma. En flaska uppvisade tydlig oxidation och ett trubbigt och onödigt äppleskruttbeteende, en hade passat på att utveckla etylacetat så till den milda grad att det hade varit svårt att förmå sig att bjuda ens de mest ovälkomna gästerna på det. Slutsatsen av försöket är, att SAV håller sig förbaskat väl även i öppnad form; förvisso var så gott som all mousse borta och förvisso var inte vinerna några höjdare från början, men det här är positivt i skenet av de kvalitetsframsteg som görs i kommande årgångar. Björk med sockersött sällskap.

7 svar på ”Björkvinet SAV – ett långtidstest

 1. Hej igen Lars, vill minnas att Du inte var en stor vän av volatila syror redan tidigt.l
  MBH,
  Dan

  • Hej Dan, det stämmer, volatila syror i överskott är, förutom i undantagsfall som jag ännu inte stött på, ett ont!

   • PS Borde förbjudas, när jag tänker närmare efter… problemet är, förstås, att allt för högt halt av flyktiga syror redan är förbjudet så mitt förbud måste gälla även lägre halter av flyktig syra…

 2. Utan kork? Finns det inga insekter fr o m november i Provence? Man kunde tänkt sig att pavorna varit mer eller mindre fyllda med döda flugor. Eller är det så att Sav är så vidrigt att även småkrypen helst avstår?

  • Ja, utan kork, och det var inte utan viss tvekan jag tog mig an det potentiellt livsfarliga men för mänskligheten så viktiga jobbet att prova av de här flaskorna. Till all lycka flöt, i alla fall inte så vitt man kunde se, inga insekts- eller andra kadaver omkring i buteljerna; detta kan dels bero på att det knappt finns flugor eller andra små flygfän i Provence under vintern, dels kan eventuella sömngångare ha blivit så chockade av den jämtländska brygdens karaktär att de inte vågade ta sig en närmare titt på den. Just den frågan har jag inte kunnat finna ett vetenskapligt hållbart svar på. Ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *