En susning om Sav

Sav, det mousserande björkvinet, gjort i Östersunds-trakten och efter ett 200 år gammalt recept, måste väl vara ett projekt som alla spontant vill omfamna? Ändå har det gått lite trögt så här långt. Skälet är att man inte haft tålamod att vänta in en tillräckligt bra produkt. Det här är, vågar jag

Björksprit

påstå, ett kardinalsfel som majoriteten nya vintillverkare gör; man är så uppfylld av projektet och sin produkt att man genast vill visa den för världen. I Östersund har dock eldsjälen, ekoingenjören, kemisten och vinmakaren Peter Mosten insett hur saken ligger till. I ett svep har verksamhetens fokus flyttats till den nyligen lanserade björkspriten/snapsen Sav. Ett klokt drag. Det är både billigare och enklare och, vågar vi förmoda, lönsammare att göra vit sprit än vin. vinifierat kan också avslöja att Peter och hans medfinansiärer börjat snegla på andra produkter som en hälsodryck baserad på björksav och en… björk-sake! Vinet då? Sav Sparkling är

Björk

fortsatt det centrum verksamheten snurrar kring. Det som nu sker är att man tar ett steg tillbaka, kasserar några årgångar och förbättrar så gott som alla led i kedjan och räknar med att snart vara tillbaka med en ny årgång som på alla sätt och vis gör konsumenten nöjd och glad. Undertecknad har ett finger med där. Faktum är att de första stora förändringarna gjordes redan i samband med skörden 2011 och framförallt 2012, nu tar vi ett steg till. Det som vi redan nu kan säga är att basvinet, alltså saven efter första jäsningen, innan det dras på butelj för en andra jäsning, blivit klart bättre. Friskare och fräschare – och det var väl främst fräschör som tidigare saknades. En ny klarningsprocess av basvinet bidrar också till att höja kvaliteten ett snäpp. För att nu inte tala om en noga utvald jäst och process för själva buteljjäsningen och… ja, som sagt, mängder med förändringar har gjorts och görs. Tyvärr lär det dröja ytterligare ett par år innan gemene man kan prova det ”nya” vinet – det tar, som bekant, tid att göra mousserande enligt champagnemetoden. Hursom önskar vinifierat Peter & Co all framgång – ett så skogstokigt projekt som ett vin på björksav måste bara få lyckas!  Och i väntan på vinet får vi fokusera på Sav – The Spirit of Birch.

4 svar på ”En susning om Sav

    • Tack för att du försåg inlägget med lite bra musik; postade på Zürichs flygplats o hade s a s inget bra läge för att sitta och välja ur en diger låtsamling a la Björk…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *