Förbud mot dagens nationaldag, Godello & recept på lins- & korvsoppa

Jancis Robinson svarar på frågan om vilka druvor hon tycker bäst om och vilka hon vill se mer av i framtiden. Godello och Mencia, svarar hon bland annat. Köptips för den som klickar på de nyss understrukna orden Godello och Mencia. Ytterligare ett köptips hittar den som klickar på nyss understrukna ordet Mencia. Men låt oss nu för allt i världen komma vidare! Inte heller i övrigt precis överraskar Jancis. Assyrtiko, Bourbolenc, Aglianico, Cinsault och Nerello Mascalese låter mest som ”vinPK år 2013”. Men det är klart det kunde vara mycket värre: för 30 år sedan hade hon förmodligen skrivit Cabernet sauvignon, Zinfandel, Syrah, Merlot, Chardonnay och Sauvignon blanc och för 20 år sedan Viognier och Primitivo.  Så var det det där med nationaldagen. Den gör mig riktigt grumpy. Inte bara därför att den borde firas på midsommarafton utan framförallt därför attBurkmat Rikdsdagen från en dag till en annan tog fokus från det faktum att det idag är min namnsdag. Inte en människa har kommit ihåg att fira mig sedan det där ödesdigra beslutet på Helgeandsholmen. vinifierat kräver förbud mot nationaldagar den sjätte juni! Avslutningsvis har jag, äntligen!, med framgång lyckats tillreda en måltid annan än påstortellini. Är solokvist några dagar och efter att ha ätit påstortellini till lunch och middag två dagar tog jag tjuren vid hornen, åkte till butiken och köpte en burk med ”Lentilles et saucisson de vardetnuvar”, alltså linser och korv, och ställde mig att laga detta. 1. Häll burkens innehåll i en tom kastrull. 2. Ställ den nu fyllda kastrullen på en varm platta. 3. Låt koka upp. 4. Som innehållet ser torrt ut och luktar, om sanningen ska fram, ganska illa och i trakterna av hur hundmat på burk doftar, häll på någon deciliter Malaga. 5. Snippsnappsnuttittaframienstrut! Burkmaten visar nu sin bästa sida, den som lins- och korvsoppa med malagasmak! (6 säkerhetsföreskrift för nybörjare: Låt inte koka för länge, det räcker med att korven förefaller kokt så alla bakterier dödats). Cooking with the dog.

14 svar på ”Förbud mot dagens nationaldag, Godello & recept på lins- & korvsoppa

 1. Får säga som aboriginerna; ”Vem vill fira att man åldras?” (”Ursprungsgruppen” firar när man blivit ”bättre” på något – hur vet man det? – man vet det själv och berättar för de andra och så har man fest!!” -tänk om skolorna hade samma upplägg – vilket ”Place” att vara på). Får väl falla till föga och instämma i hyllningskören; ”Gratulerar till att du har blivit visare!! (en blogg med ”bred” kultur och med ”glimten i ögat” skapar visdomen – ”Livet är till för att levas!”).

  • Fast man måste inte åldras för att man har namnsdag, även om, rimligtvis, varje ny namnsdag ockå innebär åldrande, eller som de kloka aboriginerna säger visdom. Hursomhelst är jag klok nog att tacka för dessa gratulationer!

 2. Alltså: först tänkte jag alldeles uppriktigt och ärligt ” men så synd, har du blivit av med din namnsdag. Så tråkigt!” Det tog ett par minuter innan jag insåg att om du förlorat den så borde ju JAG också ha förlorat den ( och därmed en anledning till någon förlustelse, förslagsvis ett extra fint vin till middag, vilket är en allvarlig sak ). Därefter insåg jag att inte kunde dra mig till minnes någon gång jag har uppmärksammats i anledning av mitt namn och SKULLE det ändå ha hänt så absolut inte i juni. Det är nå’t som inte stämmer här, Lars…

  • Du heter, orättvist nog, Bergs Lars och firar därför namnsdag på Bergs och Lars. Jag heter, mindre elegant och mer utslätat, Lars Gustaf och firas, eventuellt firas, på Lars och Gustaf. Men nu med nationaldagen på Gustaf-dagen måste man böna, be och blogga för att få lite rättmätig uppmärksamhet.

   • Åh fasiken, Gustaf också. det förklarar saken. Du tappar 50 % av potentiella gratulationet men kan alltså, som solig kommentator, fira med Gustaf Adolfsbakelse i november. Själv får jag söka förgäves efter ”Bergs” i kalendern. Å andra sidan heter jag genant också Tommy…

 3. Fira den 6 november istället. För det är ju ändå den riktiga Gustav-dagen, n’est-ce pas? 😉

   • Fast det här med namnsdagar är ju inte lätt längre, med alla förändringar i almanackan. Förut hade jag inte en enda namnsdag, så för ett par år sen dök båda namnen upp. Ett den 10 juni och därför tänkte jag fira detta med sedvanlig pompa och ståt. Tur var väl det att namnsdagsdebatten dök upp här eftersom jag då upptäckte att mitt namn är flyttat/borttaget och det blir inget firande för jag heter varken Svante eller Boris (och Svante har oxå bytt plats). Synd om dem som har kunnat alla namnsdagar utantill. Tufft att lära om.

    • Va? Kom du in i almanackan och åkte ut igen? Sådant borde vara förbjudet! Vem bestämmer egentligen över almanackan? Alldeles oavsett måste kanske alla vi med namn organisera oss i en almanacks- och namnintresseföeningen, typ Namnens Vänner eller Almanackas Bästa. Det måste bli ett stopp på de här övergreppen på oss som har namn!

     • För länge sen när allt fungerade och Sverige var ett tryggt folkhem, sköttes förmodligen namnsdagarna av någon statlig myndighet med uppgift att bevara det gamla. Då kunde man hitta namn som Balthazar, Tyko m fl i almanackan. Trygga och stadiga namn, kanske inte så populära, men de hade alltid funnits på sin dag. På senare år när det mesta säljs ut och ska drivas i privat regi för att vi ska få större valfrihet, får man väl förmoda att detsamma gäller även för almanackan. Det kan alltså finnas flera olika almanackor i omlopp – allt för valfriheten.

 4. K V A, nu har det blivit så där igen, att jag måste börja en ny ”ruta” för mitt svar, hoppas du hittar hit. Hm, alltså, det låter på sätt och vis hoppingivande det du skriver för då skulle jag kunna samla ihop landets Gustaf/var och göra en Gustaf/v-alamancka med 365 namnsdagar (366 skottår)! Fast, det kanske inte skulle fungera, särskilt i de fall namnsdagsbarnet självt förväntas bjuda på tårta… Jag vill nog bara ordning och reda på almanackan igen innan namnsdagarna blir helsponsrade (1 juni H&M, 2 juni Sandvik, 3 juni Vattenfall…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *