Kreosot & CCA i vingården & Chemical Bros

Vid en resa till Australien i mitten på det glada 90-talet förvånandes er utsände i vindjungeln över det flitiga användandet av trästolpar även i de suraste av marker. En ung, framåt vitikulturchef på ett av landets större företag förbarmade sig då över sin, vid den här tiden också ganska unga, kollega från Frankrike och förklarade tålmodigt, så som den gör som har koll, att det i Australien finns impregneringar som slår allt annat. Stolt berättade han så om kreosot och CCA. Er wallraffande vän i vingården låtsades vara mycket imponerad och bad, för säkerhets skull, om ett brev där de här härligheterna förtydligades för honom.Chemical Brothers Vitikulturchefen, uppfylld av sitt överlägsna kunnande, var inte sen att efterkomma den önskan, varför vi idag fortfarande har ett vänligt brev som tålmodigt lär oss allt om kreosotens och CCA:ns fördelar i vingården. Kanske vet den vänlige mannen nu, att kresot och CCA var förbjudna i franska vingårdar redan då, på 90-talet, och att kresot helt kommer försvinna från den europeiska kartan senast 2018. Men såvitt vinifierat förstått är det fortsatt vanligt förekommande down under på grund av ämnenas effektivitet och kanske resonerar man som Svenska kraftnät eller så bryr man sig, med några undantag, kanske inte alls. Chemical Brothers.

2 svar på ”Kreosot & CCA i vingården & Chemical Bros

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *