Nya viner december 2013

Det är inte ofta som viner med en direkt eller indirekt koppling till mig lanseras i Sverige. Idag lanseras två och jag tar självfallet tillfället i akt att göra reklam för båda. 1. Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne,CremantDeBourgogne varunummer 7725, 120 sek. Clotilde trodde länge att hon skulle bli producent i Champagne, istället blev hon drottning i Chablis. I sin Crémant de Bourgogne, ”bubbel från Bourgogne”, lever hon ut sina bubblande drömmar och får dels arbeta med sina favoritdruvor, chardonnay och pinot noir (2/3), dels med champagnemetoden eller den traditionella metoden som det numer ska heta (bubblorna skapas, som i Champagne, i flaskan). Dessutom bjuder hon om möjligt på ändå mer syra än denna den fräscha balansens ekvilibristiska mästare brukar ge oss. För att ytterligare förstärka syran och vinets rena och fräscha attack på våra näsor, gommar och svalg, har hon valt att arbeta med ”zero dosage”, utan att tillsätta förlåtande sötma i samband med att vinets korkas en sista gång. Resultatet är ett synnerligen seriöst bubbelvin för den som insett att bra, billig champagne knappast finns och att det därför ibland är bättre att köpa en lite dyrare Crémant, när kassan inte räcker till eller då kreti och pleti kommer på besök. Här får du en bra champagne-ersättare till ett mycket facilt pris. Observera att det inte är ett vin för blåbär och lipsillar – får du sådana på besök är tipset att slå lite svartvinbärslikör eller – saft i glaset så de slipper uppleva allt som är bra medHFE2010 det här vinet egentligen, ungefär som att göra en kitschig popversion av ett stort, klassiskt verk. 2. HFE, Hedges Family Estate Red Mountain 2010,varunummer 99275, 169 sek, kommer från den lilla amerikanska appellationen Red Mountain i ökentrakterna i sydöstra Washington. Har inte så mycket annat att säga om det här vinet än att det är ett typiskt uttryck för ren Red Mountain-frukt. Gillar du den, eller om du vill lära dig den, ja då är det här ett vin för dig. Citerar gärna Sofia Ander i Din Vinguide, när hon skriver att HFE är ett ”Härligt vin från Washington State med bra syra, mineral och perfekt balans. Saftigt och sprängfullt med bär som lingon, körsbär och röda vinbär.” Drick nu eller spara i åratal – Red Mountain-frukten är svår att knäcka, även för tidens tand.

6 svar på ”Nya viner december 2013

 1. 21 buteljer Clotilde på web-saldot kl 1000 i morse.
  Under 5 min. var länken sedan stängd!
  Jag fick e-beställa mina önskade 6 fl. saldot minskade till 15 och inom en halv timma var saldot 0.
  Hurra för Clotilde m. fl.

  • Hoppsan (och Hurra)! Vi får hoppas fler flaskor inkommer med det snaraste – vet att lager finns.

 2. Hej Lars. Ett litet tips. Kolla upp saldo INNAN du gör reklam eller tipsar om vissa viner. Det är bra många gånger de är näst intill (eller redan är) slut när posten sänds ut. Kollade en gång med typ tio st. tips på bra viner – alla utom två var slutanmälda. En förlåtande (bättre med förklarande) omständighet kan vara att det är svårt att kolla saldo eller lager hos leverantör. Vi kunder får då ta kontakt med systembolaget (ofta ett flertal ggr.) för vidare undersökning – inte i närheten av många utländska näthandlares service.

  • Hej Göran,
   Klart vinerna bör finnas när du får tips om dem. I det här fallet finns båda, har kollat med importören. Och de kommer inte ta slut i första taget. Däremot har de tagit slut på flera SB- butiker och enl uppgift på SB:s lager (crémanten) och det får väl tillskivas dålig prognos alternativt överraskande stor efterfrågan. Hursom, båda de här vinerna finns i lager hos importören och är inte slutsålda.

  • Enligt sådana som förstår det här bättre än jag passar Clotilde Davennes Crémant de Bourgogne utmärkt som aperitif och till skaldjur, laxsnittar och löjrom. Till exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *