Vinets Dag 22 januari 2014

Både i Sverige och på annat håll har människor med hjärtat på rätta stället och sunda tankar firat Vinet på vinodlar-helgonets, Sankt Vincent, dag den 22:a januari. Någon riktig fart på tillställningen har det dock inte blivit, i alla fall inte i Sverige. Därför bestämde sig Svenska Vinakademien 2012 för att ta tag i saken. Första försöket 2013 blev väl ingen jätteframgång, även om en del krogar som Grodan i Stockholm hadeÄstad Gård vingård specialerbjudanden dagen och vinet till ära. Stärkt av motgången och efter att ha dragit de rätta slutsatserna kring varför Vinets Dag 2013 inte blev så lyckad, samlade Vinakademien ihop sig själv och bjöd in viktiga spelare som Munskänkarna, Sommeliergillet, Sommelierföreningen och Vinskribenterna till ränk- och plansmidande. Ett arbete som pågått sedan i våras och  nu börjar det se riktigt lovande ut inför Vinets Dag 2014. Kort sagt kommer alla nyss nämnda att bjuda till för att göra dagen till just denGlasskugga manifestation för vinet, dess kulturhistoriska värde, både Då och Nu, och dess plats på det moderna matbordet, som alla vi vinälskare vill att den ska vara. Svenska Vinakademiens tillika DN Kulturs Maria Schottenius tycker att vi ska göra som på Litteraturens Dag, fast med vin, och ge någon en butelj vin och en ros den dagen. Merparten av landets Munskänks-sektioner kommer ordna provningar i syfte att dels sprida vinets evangelium, dels locka nya medlemmar. Många vinskribenter har lovat att de ställer upp och bidrar till provningar som arrangeras av Munskänkarna, restauranger eller andra. Sommeliererna kommer uppmana sina medlemmar att på ett eller annat vis fira Vinets Dag, kanske genom bra erbjudanden på glas. Och så vidare. Själv kommer jag att tillsammans med kollegan Miguel Merino hålla i ett litet workshop och en winemaker’s dinner på Ästad Gård utanför Varberg. Kanske kommer vi då också visa upp de sprillans nya, ännu ofärdiga vinerna från Ästad  – det får nästa veckas provning avgöra: är inte vinet tillräckligt bra kommer ingen utomstående att få prova. Utgår från att ni alla kommer låta Vinet stå i fokus 22 januari 2014 – må Bacchus annars ta er. Musik!

5 svar på ”Vinets Dag 22 januari 2014

    • Oj, får passa den frågan vidare till Ästad, tror det bara är att köpa in sig på en plats – åtminstone torde det gälla Winemaker’s Dinner på kvällen. Skickar frågan vidare till Ästad (om de nu hunnit planera klart i detalj…)

      • Hej Viktor! Alla detaljer kring vinets dag den 22 januari kommer att fastställas i början av nästa vecka. Håll utskick på vår hemsida http://www.astadgard.se eller på vår Facebook så ser du strax inbjudan. Det finns absolut möjlighet för dig att komma. Ses snart…. Vänligaste vinhälsningar Linda

  1. Pingback: Vinets dag utropad! | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae)

  2. Pingback: Vad dricker du på vinets dag? | Hwar Fjortonde Dag | DinVinguide.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *