Medierna, Kalla Fakta, retorik & argumentationsteknik

Det finns en svensk vindebattör som har för vana att tillskriva andra en skum åsikt som hen sedan argumenterar mot. Typ. ”Nu förstår jag dig inte riktigt. Hur menar du? Menar du att alla i Riksdagen ska gå klädda som Kalle Anka? Hur tänker du då? Det kanske är en nyhet för dig men nakenhet upprör. Dessutom fryser den som går klädd som Kalle Anka på vintern.” Andra, som en känd alkoholhatare, hittar på. Typ. ”I Nepal, där det otroligt populära monopolet garanterar folkets hälsa och landetsMedierna välgång, är det erkänt fantastiska utbudet långt från det oerhört populära och internationellt erkända svenska.” När jag hade lite mer tweet-utbyte med Kalla Faktas Per Hermanrud och bland annat fick tillfälle att tala om att i sak är vingrejen ett intressant uppslag, det är bara det att hans rep är svepande och dåligt underbyggt – vilket även Sveriges Radios Medierna tagit fasta på i dagens sändning, om än bara utifrån vinkeln ”alkoholen dödar långt innan pescticiderna hunnit verka”, som för övrigt bara är en liten del av alla fakta som utelämnades eller blev fel i Kalla Faktas program – tweetade han ”forskare misstänker alltså att det är just tillsatser/ pesticider som orsakar allergi/ök hos 100 tusentals svenskar”. Men såMikrofoner var det ju inte, inte ens enligt hans eget program. Och tur är väl det, för idag gjorde en av forskarna en rejäl pudel i Medierna. Han känner sig lurad av reporterteamet – som, så klart, spelat på mannens lätt pinsamma fåfänga; lova X att få vara med på TV, håll fram en mick och var tyst och hör snart X pladdra på – och vill inte alls kännas vid det som kom ut i TV-rutan. Dessutom: ingen sa väl någonsin att ”100 tusentals svenskar” misstänktes vara allergidrabbade på grund av företeelsen vin? Men det är här vi kommer tillbaka till ämnet billig och halvdan retorik och argumentationsteknik: ”100 tusentals”= ”jag har många med mig”, ”det är många som tycker som jag, fler än vad som tycker som du”, ”eller vadå, tycker du att folk ska bli sjuka?”. Känns alltid bra att stå med vinden i ryggen och ju tunnare is du står på desto mer medvind vill du ha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *