Vinjulklappstips december 2013

Flera HR har bett vinifierat inkomma med sina vintips i god tid så HR:n i fråga hinner beställa vin till stundande helg/grillparty/vad-det-nu-vara-må. Således kommer här, även om det blivit mycket reklam ett tag nu, tips på lämpliga julklappsviner i år. Vit magnum (375 sek): Clotilde Davenne ”Saint-Bris Vieille Vignes” 2008, varunr 70274 (smakrikt och friskt vin som de flesta tycker om, från lillaLeonDormido_2 appellation ”Saint-Bris”, som ligger i anslutning till Chablis, men här är druvan sauvignon blanc). Vitt finvin (499 sek): Clotilde Davenne Chablis Grand Cru ”Les Clos” 2008, varunr 72878 (toppnumret från de rena vinernas drottning, briljant vin till den som kan vin, som sig bör gjort på chardonnay då det kommer från själva Chablis, dessutom hjärtat av området). Vitt vin (129 sek): Montagny ”Les Crèts” 2010, varunr 73009 (läcker budgetbourgogne att dricka nu eller om något år, Montagny ligger i de södra delarna av Bourgogne, gjort på chardonnay, vinmakare är skickliga Françoise Feuillat-Juillot). Röd magnum (329 sek): Leon Dormido 2007, varunr 79631 (succéårgången som snabbt sålde slut sommaren 2012, här i nysläppt magnum, modern vingårds-Rioja från fältet Mendiguerra utanför Briones, Bodegas Miguel Merinos hemvist, drick nu eller lagra flera år) . Rött finvin (849 sek): Montelena Estate Cabernet Sauvignon 2009, varunr 72337 (super-amerikan från legendarisk producent och dessutom satans gott och det imponerar på varje vinfreak med förnuftet i behåll samtidigt som denna kanske inte köper vinet på eget hand, perfekt att få-vin). Rött vin (125 sek): Monte Da Peceguina 2010, varunr 73719Monte Da Peceguina (blandvin från Portugal, som är svårt att inte tycka om oavsett om du är nybörjare eller messerschmitt ). Vi avslutar dels med en vacker men inte särskilt uppbygglig sång om julen, dels med Louis Bertignac, som har haft och har en tendens att då och då landa fel på giarrhalsen. Å andra sidan har han framförallt live en enastående känsla i sitt spel varför det är lätt att ha överseende med de där lätt pinsamma missarna. Vi hör honom här göra en så småningom riktigt hörvärd version av den egentligen inte alls särskilt lätta Little Wing.

4 svar på ”Vinjulklappstips december 2013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *