Sveriges nästa MW: Louise Sydbeck & Jimmy Page

Åt idag lunch med Louise Sydbeck. Nästa höst blir hon Sveriges tredje Master of Wine. Hon har redan klarat såväl blindprovningen som det teoretiska provet. Nu återstår bara uppsatsen. Den ska lämnas in till nästa sommar. Blir den godkänd får hon sin master iLouise Sydbeck början av hösten. Louise kommer klara det. Hon ska skriva om UPR (Ultra Premium Rosé). Den trend som startades av Sacha Lichine & co när de tog över Château d’Esclans och bestämde sig för att göra världens dyraste rosévin och kränga det i Ryssland och USA via Lichines negociantfirma. Idag görs fler och fler dyra roséviner i Provence. Det de har gemensamt är lyxiga och ofta läckra förpackningar, tjusiga namn och en bra hittepå-story. Mer sällan är de häpnadsväckande bra. Château d’Esclans tillhör dem som verkligen anstränger sig. Inget fusk där inte. Låt vara att priserna på några av vinerna sprängt anständighetens gränser såvida du inte är rysk miljardär och tycker att dyrast är bäst. Andra producenter nöjer sig med att göra i stort sett samma vin som förut fast nu boostat med någon av de nya jäststammarna som fungerar på enkla muster. På så vis får de till en inäsanfallande mix av framförallt grapefrukt och lite tuttifrutti och passionsfrukt och, ibland, tropisk frukt. När Louises uppsats är klar hoppas jag denJimmy Page ges ut på något vis så vi alla kan läsa mer om det där. Louise, förresten, vem är hon? I Sverige har nog inte så många koll på henne. Hon kom till Frankrike redan på 90-talet, efter att ha studerat vinkyperi och arbetat på bland annat Grands Franska matsalen i Sverige. Här arbetade hon först med oss på Domaine Rabiega, som hovmästare och sommelier, därefter pluggade hon bland annat på vinuniversitetet i Suze la Rousse. Sedan många år driver hon nu en framgångsrik vinfirma som i första hand säljer exklusiva vinflaskor till Rivierans lyxjakter, men som också ägnar sig åt att utbilda jakternas personal och arrangera vinprovningar för båtarnas ägare och gäster. En inte bara trevlig utan också oerhört duktig och ödmjuk Bacchus tjänarinna – värd all sin framgång och inte minst att snart få sin eftertraktade MW. Dagens musik är en låt som alla hört, men få idag har koll på att den i stora delar arrangerats av och framförallt fått sitt sound av spårets gitarrist, Jimmy Page. Bonusspår: 1, 2, och med tanke på lyxjakterna ovan 3.

6 svar på ”Sveriges nästa MW: Louise Sydbeck & Jimmy Page

  1. Oj nu blev det mycket, men det går inte att överdosera. Min första Led Zepplin låt måste bara var med, hörde den första gången när jag såg en tysk deckare ”Der Alte” eller ”Der Kommisar”, tillslag mot ett disco eller nått. Nästa dag åkte jag direkt till Elbyrån och köpte LPn.
    http://www.youtube.com/watch?v=6TM2QxqnJLQ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *