Första SM i blindprovning! & Relevance Lost Noah

Hugade ska veta att Munskänkarna arrangerar historiens första SM i blindprovning i samband med Vinets Dag 2014 (22 januari för er som har pinsam nollkoll). Tävlingen är öppen för fyrmannalag (men det är tillåtet av vara två eller tre också, men ni måste, om vinifierat förstått saken rätt, vara ett lag). Bland de tävlande lagen lär vi hitta representanter för Munskänkarna, Sommeliererna, Sommelierutbildningarna, Vinskribenterna, BierzoVinbloggarna, Vinnördarna och förhoppningsvis flera andra. Tävlingen hålls 22/01 i Stockholm, kl 18:00-19:30, lokal bestäms och meddelas senare. Tävlingsform: Varje lag ska gemensamt bedöma sammanlagt 8 viner och ange: Huvuddruva (10 p), ursprungsland (5 p), vindistrikt (5 p), producent (3 p), årgång (2 p). Vinerna är 4 vita och 4 röda och serveras ett i taget med ca 10 minuters intervall, varje lag har tillgång till 4 glas. Vinerna är för deltagarna okända och kan vara av typen rödvin, vitvin, mousserande vin samt starkvin. Anmälan sker till Munskänkarnas kansli. Go for it my friends! Dagens musik kommer på inrådan av musikern, vinkännaren m m Bergs Lars Hansson, som upptäckt att hans kirurg är en fena på gitarr och, ja, det kan vi väl hålla med om så nu lyssnar vi på Relevance Lost Noah.

4 svar på ”Första SM i blindprovning! & Relevance Lost Noah

 1. Nej, tror inte någon vill tävla med mig. Är förvisso hyggligt bra, för att inte säga väldigt bra, på att pricka hur viner gjorts och hur de fortsättningsvis bör hanteras. Är däremot inte alls bra på den här typen av övningar, har helt enkelt inte provat på det sättet sedan sena 1980-talet och det är ett tag sedan.

 2. Det här skall bli skoj att följa. Något helt annat som till viss del har med smak och doft att göra.

  Vi dricker alltid champagne i coupeglas, mest för att det påminner mig om det glada 20-talet och att det finns en skröna om att den sortens glas är tillkommen efter brösten på Marie Antoinette. Bara det är hälften av nöjet när vi pimplar skumpa.

  Aromen blir säkert bättre i ett fluteglas men jag gillar inte känslan jämfört med coupeglas och den är lika viktig för mig.

  I senaste Livets Goda påstod dem att man alltid skall dricka champagne i vanliga vitvinsglas för fluteglasen tar död på smak- och doftintryck.

  Min undran är vad du anser om detta delikata i-landsproblem.

  Dricka direkt ur flaskan förmodar jag faller fetbort

  • Hm, dricka direkt ur flaskan är ok om du är rocker (eller synthare…) och på turné eller om du genomför en regelrätt champagnefrukost, dock rekommenderas då champagne av enklare slag och inte alltför stora klunkar ity de kan få en oväntad kraft väl i munnen på dig – hur jag nu kan veta det?

   Bästa glaset är, tycker jag också, ett bra vitvinsglas och jag tycker att du ska använda ett sådant eller en bra flute när du dricker riktigt bra skumpa.

   Dricker du mer ”vardaglig”/standardchampagne eller mousserande av annat slag fungerar en coupe bra också.

   F ö kan jag konstatera att flûten definitivt behöver någon form av story för att avseende ”feeling” kunna mäta sig med coupen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *