Vega Sicilia ”Unico” 1964

”Men Herregud, den här har då sett bättre dagar!” utbrast jag bestört, höll upp Unicon och tittade allvarlige på min gode vän Katalanske Kocken, vars vinkällare vi inventerade.”Men 64 är väl ett extremt bra år, borde inte vara några problem?” svarfrågade han med en hörbar klump iVega Sicilia 64 halsen.”Helt fel, vet inte varifrån den myten kommer, att 64 skulle vara ett kanonår i Rioja och Ribera del Duero. Dumheter. Nej, det är nog bäst satt dricka den där nu. Om du vill kan jag hjälpa dig att öppna den, korken kommer säkert att gå i tusen bitar när du sätter skruven i den. Vill inte verka självgod, men det är tur för dig att du har vänner som jag,” sa jag och för att göra en lång historia kort satt vi snart där med tindrande ögon och svepte hans Vega Sicilia ”Unico” från seklets spanska årgång 1964: ett stycke flytande, fortsatt fruktig, ren och komplex  historia, som visade sig från sin bästa sida och gjorde det svårt för mig att övertyga Katalanske Kocken om att vinet var övermoget och att han skulle sluta gnälla och ta saken som en man. Mer Vega.

4 svar på ”Vega Sicilia ”Unico” 1964

  1. Har tyvärr bara några 94:or (trettio år yngre) på lagret. Kanske i yngsta laget – eller vad tror du? Alla årgångar från ”Valbuena” och uppåt (i kvalitet) som jag provat har varit högklassiga – ett ”ikonvin” som håller ställningarna! Tur att du känner personer som ”vill” dela med sig även om det ibland har ett ”pris”!

    • Utan att ha provat gissar jag att 94:an är för ung idag – lite av tjusningen med de här godingarna är ju att njuta dem vid god ålder. Köpte själv mot 60-talare då de var billiga på 80- och tidiga 90-talet, någon har varit störd av flyktiga syror men de flesta utmärkta då de nått en ålder på 40-50 år.

  2. Har tyvärr endast en flaska Unico kvar av årg. – 62.
    Hade tänkt be om en prognos, men misstänker p.g.a. ovanst. vilket Ditt omdöme blir!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *