Château La Mission Haut-Brion 1988

Sistlidna Nyår är sannolikt det mest lyckade hittills i mitt liv. Kände att jag absolut ville prova en La Mission 88 – ett vin som ligger mig särskilt varmt om hjärtat ända sedan jag till och från ägnade mig åt kursverksamhet i Bordeaux 1988 – 1990 och återkommande fatprovadeLa Mission 88 på slottet. Problemet med att dra ett slikt vin en Nyårsafton var, och är, förstås, Hustrun, som, det visste jag, skulle göra allt för att alla kring bordet skulle få smaka av vinet. Det är väl acceptabelt om bordet håller en eller två personer, men här talar vi om 16 (sexton) giriga strupar och då låter det sig inte göras. Som er utsände i de giriga struparnas hänsynslösa kvicksandsdyner var utsedd till kvällens sommelier ordnade sig dock allt till det bästa. Passade, då Hustrun var upptagen av ett samtal som föreföll kräva hela hennes uppmärksamhet, på att servera 15 kuvert till brädden med ett och samma vin, utbrast ett litet försynt ”attans” när jag kom till min plats, knäppte på den tomma buteljen, skrynklade bekymrat ihop pannan och drog upp axlarna i en, i mina ögon, talande gest. Det fungerade. Ingen ifrågasatte att jag sprang iväg efter en annan butelj, som av en ren tillfällighet var en La Mission 88, eller ja, förrän Hustrun, plötsligt, men försent, då jag redan fyllt mitt glas på ett direkt ohemult och olämpligt vis, utstötte ett fasansfullt ”Men Lars, du är ju inte sann! I år igen! Är det Missionen du tagit nu?”. Detta krävde av mig att jag såg skamsen och ångerfull ut, vilket jag gjorde, men inte förrän jag hunnit ta en klunk och låtsats hosta i glaset – en pålitlig garanti för att få ha sitt vin ifred i mina kretsar. Château La Mission Haut-Brion 1988 både såg ut att vara och luktade moget, oerhört ursprungstypiskt för både slott och år och året på slottet, finfin frukt i smaken och en lång, underbar eftersmak som fanns där redan för 25 år sedan, mycket bra – ett vin så fantastiskt att det var värt att få 15 ovänner för. The Mission.

10 svar på ”Château La Mission Haut-Brion 1988

 1. Känner som Du för Missionen.
  -78 var mitt första vin under handledning och initierade intresset. Nästa storhet -75, och som smakade sensationellt såväl 1994 som 2004, jämna födelösedagar.
  ( Bara 6 till bords, varav en inte nyttjar.)
  Ha det.

   • Fyllde bara 50 1994, och det blev bara 2 flaskor!
    Tack för erbjudandet. Skall titta i källaren om det finns något från –82 som lever upp till sommelierkompetensen.

 2. Gratulerar!! Och detta även utan någon smörjgrop i garaget! Jag tar av mig hatten för Eder!! !

 3. Har några ”gamla” ”LMHB” 82:or, 89:or som ligger och ”dammar” – kanske dags att dricka upp?! Båda är ju toppårgångar (100p av ”Robban”). Tyvärr finns det inga mogna perfekta årgångar, bara perfekta, eller om oturen är framme – defekta buteljer med vin. Sådana viner är gjorda för kontemplation, vid brasan, till god musik och helst med någon som förstår sig på ”innehållet”!

  • Som vinmakare ser jag gärna att vinerna inte är för gamla, därför tycker jag nog att det kan vara dags att tulla på 82:an, men den håller många år till. 89 är fullständigt lysande och har alltid varit det. Har du fler buteljer, njut en nu och avvakta med nästa…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *