Prix d’Amerique 2014, Maharajah, lipsillar & Maharajas

1. Varför gråter en så ansenlig del av travmänniskorna titt som tätt? Dagen efter Maharajahs makalösa seger i Prix d’Amerique sökte allt från Nyhetsmorgon till Aftonbladet svaret på den frågan. Svaret är nu enkelt: hästmänniskor älskar hästar och dessa tappraPdA 2014 kämpars insatser så till den milda grad att deras ögon tåras bara de tänker på dem. Gör någon av de här hästarna en särdeles bra insats rinner tårarna i mer eller mindre rikliga mängder. Vinner en folkfavorit som Maharajah, hästen som alla som förstår det minsta om trav är störtförälskade i, världens tuffaste lopp i tuffast tänkbara konkurrens är det en bildsekvens som kommer få travnördar att gråta många decennier framöver, precis som många idag börjar hulka bara någon nämner Ourasi eller Victory Tilly. 2. Stefan Hultman, Maharajahs skickliga tränare som haft förstånd att minska hästens träning och matchvikt och därför haft honom i superform sedan, påstår er utsände i travdjungeln, våren 2013, älskar sina hästar så till den milda grad att han går runt och lipar mest dagligdags. Här i Frankrike kallas den storvuxne tränaren ”le colosse avec le coeur tendre”, ”kolossen med det mjuka hjärtat” eller kanske ”den blödiga kolossen”. 3. Den som inte rörs av Maharajahs seger behöver inte skämmas för det, men den kan inte heller räkna sig som travfreak eller sann hästälskare.Hultman m fl pda 14 4. Coolaste hästen, som nog gjorde sitt sista PdA i år, är Ready Cash. Han har ett sådant löphuvud att ingen vågar värma honom före loppet. Istället får kusken, Franck Nivard, köra precis bakom tränaren, Thierry Duvaldestin, så att Ready Cash kan gå runt med mulen instucken i sin tränares armhåla. Allt för att han inte ska få för sig att dra iväg. Före starten i år fick kommentatorn, som vanligt, ropa på honom, ”Mr Ready Cash, starten går om tre minuter” och först då körde Nivard bort från stallarna till starten.  Ready Cash har redan vunnit PdA två gånger och skulle kanske vunnit båda förra året och för fyra år sedan om han körts lite skickligare då. I år var han dock inte bäst. 5. Loppet kördes nu närmast som ett svenskt storlopp. Det bidrog till att skicklige Örjan Kihlströms taktik fungerade perfekt. Å andra sidan var Maharajah så stark i söndags att han skulle ha kunnat vinna från andra lägen också. Notera för övrigt hur Örjan kör över upploppet. Han visste att han hade segern bärgad långt före mållinjen. 6. I Frankrike älskar travfolket Stig H JohanssonHelen Johansson och Maharajah sedan länge. Nu kommer de även att ta Hultman och Kihlström till sina hjärtan. 7. Vi lyssnar på Maharajas med Systembolaget förre inköpare Jens Lindberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *