Eko i vinvärlden: sniglar dödar mjöldagg & Snail

Igår skrev journalisten Cathy Lafon på sin blogg om arbetet som pågår med att utröna huruvida proteinet som finns i snigeln Biomphalaria glabratas ägg går att använda mot mjöldagg i vingården. Lovande försök har gjorts in vitro och nu är man redo att gå vidare IRL. Som Cathy konstaterar kan det här vara det första på riktigt verkningsfulla icke-kemiska sättet att bekämpa mjöldaggen. Ofta hänvisas till att ekologiskaSniglar odlare arbetar utan kemiska bekämpningsmedel, ”bara” bordeauxvätska. Saken är då den att även bordeauxvätskan är ett i grunden kemiskt bekämpningsmedel, baserat på kopparsulfat och därför inte helt lämpligt som ”gödning” av marken. Det är det sekret som skyddar Biomphalaria glabratas ägg som innehåller det åtråvärda antibakteriella material som kan bli hyperintressant för oss vinodlare. Huvudskälet historiskt till att snigeln ifråga uppmärksammats av vetenskapen är att den kan bära med sig bilharzios eller snäckfeber. Snail.

3 svar på ”Eko i vinvärlden: sniglar dödar mjöldagg & Snail

  1. Framförallt kan man ju se snigeln som en del i ekosystemet. Istället för att ta död på alla insekter borde man se till helheten och den biologiska mångfalden! Men visst, vinodling helt utan koppar och kemi går sällan, även om det hade varit önskvärt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *