Systembolaget redo straffa skräpvinerna?

Systembolaget inför inom kort en negativ särbehandling genom en straffavgift på tyngre glasbuteljer. En vettig tanke: den som vill ha det där vinet med den där läckra men från miljösynpunkt klandervärda buteljen får betala lite extra. Ett logiskt nästa steg är att införa en straffavgift på alla viner med ett uttag på över 60 hl/ha.

6 svar på ”Systembolaget redo straffa skräpvinerna?

 1. Ett varningens ord, Lars.
  Om skräpvinerna försvann, hur ginge det då för oss snobbar? Som inte längre hade skräpvinsförbrukarna att fnysa åt…

  • Äsch, Hans, det är inte skräpvinskonsumenterna vi är ute efter, det är de omoraliska skräpvinerna, som alltsomoftast drabbar miljö och/eller medmänniskor i produktionsledet. Skräpvinskonsumenterna kan tänkas dricka skräpvin p g a av mga skäl, t ex för att det är gott, de är okunniga, de skiter i vilket, de är korkade, de gör det i ren protest, de vill bli fulla o s v – inte alltid värt förakt.
   Snobbar finns inom de flesta områden och vi hittar alltid något nytt att fnysa åt om om mot förmodan något i våra ögon eländigt – Gud förbjude! – försvinner eller – Gud förbjude ändå mer! – det visar sig att vi har fel. Låt vara att vissa av oss har en viss träning i det där sista men det hindrar oss inte från att kämpa vidare: vem har sagt att det ska vara lätt att vara snobb?

 2. ”Vem har sagt att det ska vara lätt att vara snobb?”
  Tack, ett sant Oscar Wilde-skt råd.
  Att lipa åt BiBs & Co är att skjuta på sittande fågel! Gäller att hitta VÄRDIGARE fnysobjekt.

  • Ja, vi snobbar behöver utmaningar som är oss värdiga. Det är förvisso sant och att fnysa åt ankskit är verkligen i någon mening som att skjuta på sittande fågel. Men vad ska vi då fnysa åt i vinets värld (och du får inte svara Les Lauzeraies 2013)?

 3. Henri Bonneaud´s rosé var precis så god som du sa…. rekommenderas (från en ”vinnörd”)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *