Expressen penetrerar dumheten: utlovar baksmällefria BiB!

Vi måste utgå från att ”Överläkaren” i Expressens artikel om ”Vinerna du inte blir bakis av” inte är skogstokig utan att han låtit sig duperas till att medverka så som han gör i artikeln. Exakt hur detta gått till lär vi inte få veta, men här är några fakta. 1. Det enda sättet som fungerar för den som vill undvika baksmälla är att inte dricka alkohol. 2. Sanslöst naivt tro att något annat än alkoholen är orsak till verklig baksmälla och direkt förledande konsumentinformation att påstå något sådant. Baksmällans elände orsakas av acetaldehyden som uppstår då kroppen bryter ner alkohol (vetenskapligt bevisade fakta). 3. Vid sidan om baksmällan finns ett fåtal personer som är överkänsliga mot vissa naturliga ingredienser i vin och vindruvor, bland annat tror vetenskapen att somliga reagerar med huvudvärk på en del rödviner samt mousserande vin.  Undantagsvis reagerar också vissa ibland med huvudvärk på skitiga viner – exakt varför har vetenskapen ännu inte fullt ut bevisat, men dåliga viner innehåller ofta  högre halter av saker som ochratoxin och acetaldehyd (se ovan) som kan uppstå vid högintensiv odling (ochratoxin) respektive slarvigt vinmakeri och i viner med låg svavelhalt (acetaldehyd). 4. Överläkaren påstår att det är ”mindre konserveringsmedel och tillsatser i ekologiskt odlade viner”. Bevis, herr Överläkare, tack. Det där är ett antagande. Min erfarenhet är att enklare vin gjorda på högintensivt Expressen logaodlade druvor, ekologiska eller inte, innehåller mer av allt det du inte vill att vinet ska innehålla. I sammanhanget ska nämnas att billiga viner är högintensivt odlade – vore de inte det skulle priset vara högre. 4. Och så återigen detta med alla konserveringsmedel och tillsatser, suck, vilka tillsatser talar vi om då av det ytterst lilla fåtal som är tillåtna och som används undantagsvis och då framförallt i enklare viner, ekologiska eller inte? 5. ”Konserveringsmedel”, gissar då att svavel i första hand avses. Att den tillåtna svavelhalten är lägre för ekologiska viner än övriga innebär inte att de per se innehåller lägre halter. Många välgjorda ”konventionella” viner innehåller mycket låga halter och det finns enskilda ekologiska produkter som balanserar på den tillåtna gränsen och som kanske fått sig en tillsats askorbinsyra istället för svavel.6. Som en som började med ekologisk odling och svavelförsök redan runt 1990 borde jag stå på en kruskaknutte – barrikad i sådana här lägen men dumheten måste alltid bekämpas även om självaste gudarna kämpade förgäves mot den.

2 svar på ”Expressen penetrerar dumheten: utlovar baksmällefria BiB!

 1. Om man dricker vin för att undvika baksmälla dricker man vin av helt fel anledning. Har nyligen varit i Grekland och än en gång noterade jag att alla ungdomar är otroligt skötsamma. Ingen på fyllan. Likaså med dem vuxna. Liknande artikel skulle aldrig existera i en grekisk tidning.

  Däremot får man alltid rödvinet kallt. Hemma, dem få gånger vi äter ute, är rödvinet oftast för varmt. Vad är din åsikt om rödvinets temperatur.

  På dem lokala grekiska marknaderna brukar vi köpa några flaskor vin med oss hem. Du får dem i PET-flaskor av den lokala vinodlaren som har vinet på små tankar. Rödvinet och Retsinan är oftast bra men dem vita mindre bra. Är det svårare att göra bra vita viner eller skall till exempel Chardonnay inte odlas i Grekland?

  Sen jag började följa din blogg så köper vi 80% från ditt sortiment och nio av tio gånger har våra enkla gommar varit mer än nöjda:)

  • ”Om man dricker vin för att undvika baksmälla dricker man vin av helt fel anledning” – kan bara hålla med om det!

   Generellt tycker jag att rödvin ska serveras vid det som var rumstempertur för sisådär 50 år sedan, d v s ca 18+ och hellre vid 16 än 22 (temperaturen stiger ju med tiden).

   Njaee, det är väl ungefär lika lätt/svårt att göra bra röda repesktive vita vinet. Däremot kan klimatet och övriga förutsättningar vara mer eller mindre passande för det ena eller andra. Större delen av Grekland dras med samma utmaning som alla andra varma odlingsregioner: att få syra/naturlig balan och fräschör i vinet. Detta kan nog ara lättarecatt uppnå med vissa lokala druvorter än med chardonnay, även om det nu finns en uppsjö kloner av chardonnat anpassade för olika klimat.

   Kul att ni följer rekommendationerna och ändå roligare att ni brukar tycka om vinerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *