Skogsbränder & Jane

Under några veckor i sommar har Sverige liknat hemmavid. Här söderöver är de långa torkperioderna, värmen och åskovädren vardagsmat. Även skogsbränderna är vi vana vid. Så snart det varit torrt en längre tid och det blåser på dyker en mängd eldar upp varje år. Denna mängd av bränder beror på att en överväldigande majoritet är anlagda. Gissningsvis kommer nu ett antal pyromananstrukna sällar i Sverige att triggas av sommarens händelser så det gäller vara på sin vakt i framtiden. I Sydfrankrike övervakas skogarna ständigt både från luftenJane och marken med hjälp av bland annat helikoptrar och motorcyklar. Det gäller att upptäcka eldarna så snabbt som möjligt och kväsa dem i sin linda. Hinner de sprida sig är de mycket svåra att få bukt med – något vi kunde se i Sverige för någon vecka sedan. Rimligtvis kommer Sverige nu att satsa lite mer på övervakning och inte minst information så att skogsentreprenörer och andra, om uttrycket tillåtes, inte leker med elden. Kanske köper också Sverige och likaledes skogstäta Finland in ett par vattenbombare att dela på? Jane. PS Vinstockar brinner inte, de torkar ut, varför vingårdar utgör utmärkta, naturliga brandgator.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *