Vikten av att lagra bubbel & inte & Pink Floyd

Det är en gammal sanning som tål att upprepas: ofta är bubblet du får med dig hem från butiken nyligen degorgerat och därmed väl ungt att dricka. Eller, rättare sagt: det blir bättre om du låter det ligga ett par månader ett rent av år. Hur länge, beror förstås på kvaliteten och de enklare skumvinerna, inte minst då de som bara får sig en dos koldioxid före buteljeringen, vinner sällan på lagring – de brukar vara halvdana från start och blir sedan allt sämre och kan bara räddas av att du slår en skvätt svartvinbärslikör eller någon form av saft i glaset och gör en så kallad Kir Royale, brukar bli okej även om basvinet är strunt. Nog av. Till saken.Bubbeltest Davenne2 vinifierat har på uppdrag av Terrific Wines jämfört nydegorgerad Crémant de Bourgogne från Clotilde Davenne med en flaska som lagrats i rumstemperatur ett och ett halvt år. Skillnaden är enorm samtidigt som utfallet inte är exakt som förväntat. Normalt borde den äldre flaskan vara bättre i alla lägen, men faktum är att Clotildes fokuserade och skarpa stil gör att även det unga vinet kommer ut på bästa vis. Möjligen beror det på att flaskan som är ”ung” redan har några månader på nacken sedan degorgeringen, men i alla fall: budskapet till oss är tydligt. Det här är ett vin som tål att hinkas även i sin tidigaste ungdom. Ber Terrific Wines om ursäkt för utfallet förväntades nog vara att vinet absolut skulle lagras… Bubbeltest DavenneDet lagrade vinet har förvisso mer djup och komplexitet och upplevs också som rundare och bredare och det är gott, men det får ändå stryk i min provning eftersom det unga vinet är så sanslöst friskt, rent och fräscht i sin rättframma och fruktburna uppenbarelse späckad av mineralitet och precision och även om smaken är något kortare i den unga modellen är den å andra sidan så ren och snygg och sprudlar så av den uppfostran vinet fått på jästfällningen att man inte kan önska sig så mycket mer av en Crémant de Bourgogne. Ni som ska handla bubbel idag eller inför julen eller Nyår eller vad som helst och inte vill lägga minimum 300 kronor på en drickbar skumpa, ni har här ett utmärkt alternativ: Crémant de Bourgogne (Clotilde Davenne), artikelnummer 7725, 129 kronor. Läs mer om vinet och hur det görs här. Vi rundar av med rykande färsk Pink Floyd. PS Viktigt vid all lagring och inte minst då av bubbel: se till att vinet inte utsätts för ljus.

3 svar på ”Vikten av att lagra bubbel & inte & Pink Floyd

 1. Fräschare i år än förra året. Var det inte högre dosage då?
  När kommer det på magnumbutelj?

  • Tror dosagen varit 0 sedan det släpptes i Sverige, men kan ha varit lite lägre syra tidigare. Skickar magnum-frågan vidare till Terrific Wines (vet att det diskuterats).

 2. Hej Lars och Per
  Kul med utfallet och vi är inte särdeles besvikna över att den yngre Crémanten stod som segrare i provningen. Visar väl snarast att hennes friska, rena stil är ett vinnande koncept.

  Vad gäller dosagen så stämmer det att den är och har varit 0 hela tiden.

  Vi försökte få hem Magnum redan nu till jul och nyår men dessvärre blir inte förrän i början av 2015 (januari eller februari) som magnumflaskorna kommer lanseras i BS.

  Med vänlig hälsning,
  Terrific

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *