Bubblets hållbarhet i öppnad form

Det går alltid att, som en retorisk övning, fråga sig, varför i hela fridens namn man ska lagra bubbel i en öppen flaska, men om någon, självfallet mot förmodan, någon gång inte tömmer hela pavan kan frågan ha sitt allmängiltiga intresse samt, inte att förglömma, i de fall då skummet faktiskt blir bättre efter att ha stått öppet ett tag. Dels för att kolla detCrémant på sista versen sistnämnda, dels för att ta reda på hur länge Clotilde Davennes Crémant de Bourgogne håller sig i öppnat skick om det får stå i kylen, har vinifierat tagit sig före, att låta den för en tid sedan testade buteljen stå öppen en vecka. Om du som läser detta råkar ha en öppnad Crémant de Bourgogne från Clotilde i kylen och om du oroar dig för dess utveckling kan vinifierat komma med lugnande besked. Såvitt testpanelen, bestående av er utsände på de vällagrade bubbelvinernas skummande hav, kunde bedöma, blev vinet i stort sett bättre för var dag; mer uttrycksfullt och berikat med mer djup. Dessvärre tvingades testpanelen avbryta försöket efter en vecka då den, under inflytande av ett dåraktig infall och i ett ytterst obetänksamt ögonblick, svepte i sig det sista av vinet i samband med att gäster infann sig i huset.

10 svar på ”Bubblets hållbarhet i öppnad form

 1. Tack för testet på Club Exclusif les Crémants vägnar. Vi hade aldrig kunnat komma fram till resultatet själva!

 2. 1 Kan bara hålla med Terje om att det hedrar er Anna, att ni inte kunnat komma fram till resultatet själva!
  2 Mousserande vin är fantastiskt, Anders, inte alla förunnat att vara hur fräsch som helst efter att ha halvlegat halvfull en vecka… Skämt åsido är det nog så att merparten av allt mousserande vin av hygglig kvalitet med lätthet klarar en vecka i kylen i öppnat skick.

  • Då kan vi kanske deduktivt av ovan pkt2 våga dra den djärva slutsatsen att det kända franska kökstricket med en silversked i halsen ( flaskans hals alltså )fungerar trots silverskeden.

   • Den slutsatsen skriver jag under på och vill gärna tillägga att en silversked gör bättre nytta i munnen på en människa än i halsen på en flaska.

 3. Kan tillägga att Club Exclusif les Crémants är en vandringsklubb och vi avslutar varje vandring med att dricka Crémant, Luxemburgsk. Det har aldrig blivit en droppe kvar i någon flaska men det är klart vi är törstiga efter 12 km.

  • Tycker det låter som en utmärkt klubbidé, även om jag vill drista mig till att ge uttryck för min bestämda känsla av att själva vandringen förefaller vara något av en onödig överloppshandling, kort sagt varför inte, om uttrycket tillåtes, gå direkt på crémanten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *