God jul och så vidare

vinfiierat vill, med tanke på var på året vi nu befinner oss, i alla fall vi som arbetar efter den gregorianska kalendern, de som envisas med den julianska får som bekant vänta ett tag till, för övrigt ett faktum som sätter det här med dagens datum på sin spets, alltså inte så att datumet inte stämmer, men hur väl stämmer det rent historiskt, det är något vi alla ödmjukast bör beakta en dag som denna, Fader Nikodim till exempel, som jag träffade i samband med min senaste resa till Bulgarien, härförleden, i Lucia-tider, ja, vår Lucia, enligt den gregorianska kalendern, han, han bor i ett av alla klostren på Athos och han är jätteortodox och därför rättar han sig efter den julianska kalendern så han och hans likar får vänta ett tag till, de slår klackarna i taket först fram emot trettondagen (en ren parentes i sammanhanget är hur jag träffade Fader Nikodim, det är så att Lubo Jivankin, en av mina uppdragsgivare i Bulgarien, är synnerligen religiös, men det visste jag inte då, när vi satt i hans bil och skumpade fram på en liten väg tills vi smög upp bakom en halvrutten bil som stod parkerad i dikeskanten, ganska översnöad så den hade stått där ett tag, plötsligt började Lubo sända blinksignaler med sin bil och det fanns visst utrymme för medpassageraren att ställa sig frågan ”men vad är det som händer nu?”, typ, och den frågan var inte helt obefogad då ena dörren till den översnöade bilen öppnades och ut tryckte sig, just tryckte ety karl’n var stor, en bastant herre som såg ut att ha intima förbindelser med maffian, men så plötsligt öppnades den andra dörren och ut hoppade en liten man med ett gigantiskt skägg och iförd det ortodoxa prästerskapets käcka klädedräkt, så, på det viset, träffade er utsände i de vindlande bulgariska bergsvägarnas dikeskanter Fader Nikodim ) men jag jag passar på att önska en riktigt God Jul här och nu och för er som inte tyckte det var tillräckligt tydligt gör jag det en gång till: God Jul!

Julbild - tannebarum, Drei Kronen1901847_1565954323641562_2771147226806485622_n

Julmusik, julmusik, julmusik.

7 svar på ”God jul och så vidare

 1. PUH!!!
  (spontant uttryck för min känsla efter denna mening vilken är av rent hegelianska dimensioner)
  Ja åsså God Jul förstås. Här i Järvsö har vi välsignats med natursnö plus syntetsnö från fräsande snökanoner så vi får A white christmas. Hur är det med den saken i södra Frankrike, Lars?

  • Har bilat genom ett stormskursregnigt Europa för att få mig lite snö till livs, men inte då, inte en snöstjärna så långt ögat når i Götaland… Månne måste jag fortsätta längre norrut, till Järvsö eller så?
   God Jul, Montanus!

   • Varmt välkommen kära du,
    Fast nog inte riktigt nu.
    Travesterande C. Larsson, Sundborn.

 2. Det enda roliga jag har nuförtiden är att rätta språkliga fel i tidningar, böcker och diverse blogginlägg. Sedan hr Torstenson en gång skrev att han hade väldigt bråttom när han skrev sina inlägg och inte läser igenom dem innan han skickar iväg dem, har jag tyckt att det skulle ha varit småaktigt att ge sig på Torstenson igen, men idag kan jag inte låta bli att kommentera snårigheten i alla bisatser i inlägget ovan, vilka leder till förvirring vad gäller lucia. Det kan tyckas att det är en ”han” och det kanske det är numera? Hr Torstenson använder själv nyordet hen flitigt. Jag vill här ändå tacka hr T för detta; i början gjorde tilltaget mig ursinnig, men med tiden har jag förlikat mig med användandet och kan nu se det praktiska med det, så även en gammal hund kan lära sig sitta! Ber att få tillönska en god jul och ett gott nytt bloggår! M v h Heribert C. H. Winckelström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *