Rapport från Abdyika

Har varit i Bulgarien och tittat till Abdyika. Det här mötet handlade om att följa upp lagringen på de nya typer av ekfat vi infört i hanteringen samt att kontrollera de blend som tidigare gjorts. Hamnade vi rätt där? Ska något ändras? Och hur fungerar blenden i sin förlängning, det vill säga med de fat vi valt ut för att lyfta just de druvkombinationer och vinifieringar vi gjort? Sist men inte minst: hur utvecklar sig vinerna från det i Bulgarien mycket besvärliga året 2014?

bild

Glädjande nog fungerar blenden och vinifieringarna har gjort året rättvisa. När man arbetar med en så kvalitetsinriktad producent som Abdyika finns inga dåliga år. Bara mer eller mindre knepiga utmaningar. I det här fallet kommer de tre vinerna – First Selection, Estate Blend och Melnik Traiditon – bli bra, men det kommer dels att bli mindre volym är normalt (avsevärt fler druvor har sållats bort), dels kommer vinerna på gott och ont ha ett för året typiskt uttryck. Det där sista kan låta självklart men många producenter gör sitt yttersta för att radera ut variationer och andra arbetar med så högt skördeuttag att årgångarna inte kan komma till uttryck i den färdiga produkten (högt uttag är ett sätt att hålla nere priset).Solnedgång Abdyika

Vad är då det där typiska för 2014 i Strimona Valley, Bulgarien (när producenten arbetar seriöst och med lågt och gallrat uttag)? Enkelt uttryckt är det en ren och elegant stil. Den som söker kraft och överdådig frukt kommer bli besviken, den som söker elegans, balans och utvecklingsbar struktur desto nöjdare. Ett uttryck som vi nu gör vårt yttersta för att både bevara och helst utveckla under lagringen fram till dess vinet går på butelj senare i år. Rent praktiskt innebär detta att vi närmast blandar de olika blenden på nytt och sedan drar tillbaka dem på fat samtidigt som vi gått igenom fat för fat och plockat bort sådant som inte nödvändigtvis inte är bra men som inte är 100. För den som vill göra ett bra vin finns inga kompromisser – något som för övrigt förklarar varför vissa viner är dyrare än andra.Abdyika vingård

Vi hade också tillfälle att prova två av blenden vi satte ihop ifjol, av årgången 2013. Toppvinet First Selection 2013 utvecklas som det ska. Snygg struktur och balans, fin frukt, ett vin med en lovande framtid. Melnik Tradition 2013 är fortsatt den bästa Melnik jag provat (ja, det är pinsamt att jag är inblandad i den, men jag kan ju inte ljuga): snyggt druvuttryck, läcker frukt och definitivt en seriös utmanare vid matbordet. Den som är intresserad hittar en del Abdyika-viner i Sverige (se här). Självklart, för er som är misstänksamma, med förbehåll för att jag är inblandad i vinerna från och med årgången 2013, vill jag rekommendera er att prova de här vinerna istället för de billiga skräpviner som vanligtvis importeras från Bulgarien och säljs på Systembolaget med följd att vinlandet Bulgarien och de positiva försök som ändå görs där drunknar i de fördomar och den misstänksamhet som skräpet helt rättvist ger upphov till. Folkmusik!

2 svar på ”Rapport från Abdyika

 1. Trevlig läsning! Hoppas på framgång även när det blir buteljeringsdags.

  Det skulle vara kul att få prova ett bulgariskt vin som smakar riktigt ”bra”. SB har ju inte så stora valmöjligheter vad gäller öststatsviner. Melnik har jag, till skillnad mot saperavi, aldrig provat och det skulle vara skoj bara av den anledningen.

  Tänk om… tänk om det visar sig bli en kioskvältare! eBob kommer för att intervjua hr T och de nya uppdragen blir så många att hr T måste anställa en sekreterare för att sovra bland jobben. 🙂

  Allt kan hända. Eller som jänken pläga säga, ”the fickle finger of the Public”!

  • Tack! Ja, det är verkligen ett spännande projekt.

   Melnik och saperavi har inget gemensamt. Melnik är betydligt mer elegant och driven av ren frukt.

   Sapervari är mer robust och ger naturligt mer färg och rå kraft.

   Tilläggas ska att det finns två melnik-varianter och att ”äkta” melnik är ovanlig, finns mest bara nere i Strimona Valley. Detta hindrar dock inte andra från att saluföra den undermåliga varianten som ”melnik”. Å andra sidan far de inte med lögn. Problemet är att de båda varianterna borde skiljas åt namnmässigt. Den ”dåliga”, och vanliga, varianten ger enkla viner som saknar djup och komplexitet hur mycket du än vrider och vänder på druvan i både odlingen och vinifieringen. Dock ok för rosévin (rosévinet på Abdyika är f ö till del gjort på en enkla melnik-varianten).

   Sist men inte minst skulle en sekreterare inte sitta i vägen! Blir de ekonomiska omständigheterna sådana att de tillåter slika utsvävningar ber vi att få återkomma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *