Jesper Roine: Thomas Pikettys Kapitalet i det tjugoförsta århundradet & Capital Inicial

Fransmannens Thomas Piketty bok ”Kapitalet i det tjugoförsta århundradet” är de senaste årens mest omdebatterade bok och förmodligen den text som kommer ha störst inflytande på den kommande generationens fördelningspolitik – oavsett hur man väljer att tolka och värdera Pikettys forskning, slutsatser och tankar. Boken kom ut på svenska först i år och i samband med det släppte förlaget Volante påpassligt en sammanfattning gjord av svensken Jesper Roine. Denne är docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Han forskar bland annat om inkomst- och förmögenhetsfördelning och långsiktig ekonomisk utveckling och är tillsammans med Daniel Waldenström den som bidragit med svenska fakta till Pikettys bok.

Skälet till att läsa en sammanfattning av det här slaget torde vara uppenbart: istället för attJesper Roine harva 970 sidor – som i sin tur är en sammanfattning av tusentals sidor forskningsrapporter – kan man få sig det väsentligaste till livs på drygt 100 sidor. Det säger självt att en så kort summering inte är heltäckande men Roine, som är väl insatt i frågeställningarna, har lyckats koka ner den omfattande informationen till en reduktion bestående av det du behöver veta för att kunna låta som om du har koll på Piketty och det senaste inom nationalekonomin.

Den debatt som uppstått kring ”Kapitalet i det tjugoförsta århundradet” är synnerligen välkommen både på ett mer individuellt och nationellt plan som i ett bredare, globalt perspektiv. Möjligen känns delar av den debatt som förts mer färgad av ideologiska skygglappar än sann vilja att gå i clinch med de svåra och extremt viktiga samtids- och, inte minst, framtids-frågor Piketty bollar upp åt oss och uppmanar oss att diskutera och föra framåt.

Jesper Roines bok är varken dyrare, längre eller mer komplicerad än att alla kan ta sig an den. Gör det. Och fundera vidare utifrån de frågeställningar både Piketty och Roine serverar i slutet av boken. Nu över till Brasilien.

PS Den som är intresserad kan följa en del av debatten och lära mer på www.ekonomistas.se

4 svar på ”Jesper Roine: Thomas Pikettys Kapitalet i det tjugoförsta århundradet & Capital Inicial

  1. Har själv tagit en paus after c: a 100 sidor Pikety.
    Ditt tips fungerar ev. like bra som det att börja med Lagercrantz ” Att läsa Proust”innan man tar sig an originalet! Tack för tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *